Den Helige Johannes Döparens dag

- enligt nuvarande svenska almanackan som följer Svenska kyrkans nuvarande kyrkoår, kanske bäst att tillägga. Ingen ordning. Jag har skrivit det förr men det gäller ännu: att separera helgen, som i senaste versionen av sv kyrkans evangeliebok - midsommardag på lördag och Johannes döparen på söndag - är en ren eftergift för folkfromheten. 
 
Idag for jag till Hertsökyrkan kl 18. Bara 20 personer var vi. Men lika gedigen och klar predikan som alltid av Mats. Och så fullständig högmässa förstås. 
 
Hur högmässa utan nattvard uppkommit verkar konstigt idag. eftersom mässa och nattvard är samma sak. Dock är förklaringen rätt enkel. Förr krävdes mer innan man fick gå till nattvarden. Bl a skulle man i förväg anmäla sig hos prästen. Beredskap duka nattvardsbordet fanns alltid men om ingen anmält sig så lämnade man bara nattvardsdelen i högmässan. Och prästen fick absolut inte fira nattvard ensam och ge åt sig själv. Det ansågs katolskt. 
 

Midsommarhelg

Igår for Simon och jag till Friluftsmuséet Hägnan mitt på dagen. Stannade några timmar. Fikade medhavt fika. Vid bordet där vi satte oss kom vi i samspråk med man som lärt sig en del kinesiska. Hur mycket var dock svårt för oss att bedöma. Men roligt för Simon som läste lite kinesiska i högstadiet. Med betoning på lite ska kanske för säkerhets skull tilläggas. Roligt ändå.
 
På kvällen var vi sedan, tillsammans med Jonas, bjudna på middag hos Lena. Trevligt det med.
 
Idag, Midsommardagen enligt svenska almanackan, hade jag två naturliga alternativ till gudstjänst: kl 11 i Örnäset och 18 i Hertsön. Högmässa ledd av Bosse i båda fallen. Precis som när jag själv under åren fått dubblera gudstjänst funderar man vilken predikan som blir bäst. Den första så den andra bara blir avslagen repris? Eller den andra så den första bara är uppvärmning?
 
Valde Örnäset. Samma känsla som tidigare: svårt få till levande församlingsaktivitet i liturgin i så stort gudstjänstrum med bara några tiotal deltagare.
 
Buss både dit och hem. Så har jag glatt Greta också med mitt icke-bilkörande.
 

Tredje söndagen efter Trefaldighet

Två gudstjänster idag. Men inte Hertsökyrkan f.m. och bönhus e.m. som det oftast är när jag dubblerar. Nej, Domkyrkan på förmiddagen och Hertsökyrkan på eftermiddagen.
 
Min närmaste granne (äldre dam 87 år) har vid något tillfälle uttryckt önskan dels få se Domkyrkan dels få möta prästen Anna Krigsman som hon tidigare mött i något (flera?) sammanhang. Och idag fanns tillfället. Bil således till Domkyrkan. Fullständig högmässa - färdig på mindre än en timme. Då är det ändå ljuständning för var ock en av alla döpta och avlidna, vilket tar en stund. Då förstår ni att den tid som återstår till predikan inte blir så lång. 
 
Träffade också annan f d kollega med rötter i Skellefteå. Hon och jag brukar kärvänligt reta varandra eftersom vi håller på olika hockeylag. Fick då berätta att jag bland Marias grejer fann en Skellefteå AIK- mugg som jag lade beslag på.
Gissar att Maria fått den från sina vänner. Berättade dock att i mitt köksskåp får den ensamma stackars SAIK-muggen trängas med fyra LHF-muggar.
 
 
En stunds hemmavistelse sedan med färdigställande av bouppteckning efter Maria. Hamburgare till middag, sen till Hertsökyrkan där Stefan ledde mässa. Den tog en timme och en kvart. Och då tänder vi bara ett ljus för alla döpta och ett för alla avlidna.
 
Efter mässan tog jag en stund med en av kyrkvärdarna som är revisor och lät honom leda bouppteckningsmötet. Övrig närvarande var jag, Lena hade gett mig fullmakt. Så nu är det klart. Skönt.
 
Mats hjälpte Stefan med distributionen. Innan Mats återvände till stugan i Kallax kom han förbi mig på en kopp te.
 

Spelmansstämma

på Friluftsmuseet i Gammelstad idag. Simon och jag kom dit mitt på dagen och stannade tills programmet var slut. Till sin glädje mötte han sin tidigare nyckelharpslärare Mia från skoltiden och de beslöt spela några låtar tillsammans. Och när aktiviteterna slutat med Allspel vid 16-tiden spelade de ytterligare några låtar vid vårt bord. Roligt för Simon. Jag imponeras av att han håller så många olika låtar i huvudet. Och lika ìmponerad blir jag att hon, nu 81 år gammal, fortfarande spelar och kommer ihåg låtar. Inga noter är det ju som gäller.
 
Lena kom också med sin assistent. Tyvärr fanns ingen tid för Hk-buss förrän senare under eftermiddagen så det blev kortare stund.
 
Trevlig dag. Tyvärr missade vi den obligatoriska palten. Vi ville vänta tills vi var nog hungriga men då hade andra hungriga ätit upp allt. Palt på Spelmansstämman är annars etablerad tradition i familjen.
 

10 juni

Personlig jubileumsdag. Min prästvigningsdag 1979. 45-årsjubileum således.
Hur länge ska man utöva ämbetet? Så länge man klarar det? I går vid kyrkkaffet fick jag höra historien om den norske förkunnaren Wislöff som fick en predikokallelse på sin ålders höst. Han var tveksam att svara ja för han tyckte det var svårt med kontakter då han börjat höra så illa. Då fick han svaret
- Du behöver inte höra, det är vi som ska höra!

Andra söndagen efter Trefaldighet

Högmässa som vanligt. 57 deltagare. Unge kyrkvärden Gustav distribuerade. Oftast är det hans pappa som rycker in i den uppgiften när de tjänstgör tillsammans. Idag var Bosse inspirerad alternativt långrandig. Tiden närmade sig kl 13 innan det var helt klart.
 
Jag hann också betänka att dagens evangelietext om  det stora gästabudet var predikotext vid den första högmässa jag höll i Nederluleå kyrka efter min prästvigning. Men Bosse uppehöll sig - som ofta - mest i GT-texten.
 
Tyvärr hade jag inte mina hörapparater. De satt i laddaren hemma eftersom jag glömde sätta dem där igår kväll. Alltså fick jag ta en hörstav som finns i kyrkan. Inget fel på.ljudet men jag tyckte det var jobbigt hålla den mot örat hela tiden. Så jag missade nog ett och annat men betvivlar inte att även de delar av Bosses predikan jag inte orkade höra var helt enligt allmänkyrklig tro och bekännelse.
 
Enkelt kyrkkaffe (= pappmuggar och pappersassietter) men fikat var gott. Vid kaffebordet gjorde jag en upplevelse: det är lättare höra dem som sitter vid samma bord - om dom talar tydligt rakt mot mig - när jag inte har hörapparater för då slipper jag helt det högljudda surret från de andra borden. Intressant lärdom.
 
Precis innan jag gick fick jag i hallen en fråga om oblater. Givetvis försvarade jag att det bör vara traditionella veteoblater - med gluten! 
 
Hemma en kort stund. Sen till Lena där jag följde med henne i Hk-bussen till kyrkogården och Marias grav. Hon hade ännu inte varit där. Vi får fara igen och ta kort när gravstenen levererats och satts på plats.
 
Nu EU-valvaka.
 

Nu är allt fixat

som har med Marias lägenhet att göra. Redan i måndags var jag in till nyckelfirman för att lämna in Marias nycklar. Hon hade kvitterat ut flera för att alla personliga assistenter skulle ha en var. Men när jag lämnade dem jag hade visade det sig att det var två för lite. Nå, jag fick några dar till på mig och vi har försökt kolla med de assistenter som jobbat hos henne senaste tiden. Men inget napp. Så idag var det bara att bita i det sura äpplet, lämna in dem jag hade och betala för låsbyte. 
 
Det sista var ju lite onödigt men skönt att allt är slut nu.
 
Efter detta ärende fick jag för mig gå och förtidsrösta i EU-valet. Vilken fråga ska man låta ha störst inflytande över ens partival? Klimatet?  Där tävlar ju alla att vara bäst. Nån annan fråga? Ukraina? Om det är ju alla överens - än så länge. Ge sin röst till ett traditionellt parti i akt och mening minska inflytandet från extremhögern? (Samma taktik som sossarna hade mot Sverigedemokraterna i kyrkomötet - totalt misslyckad strategi.) Eller ska man bara oreflekterat rösta på samma parti som i riksdagsvalen? Eller försöka skaffa sig en s k egen mening? Om vadå, hur stor vargstammen ska vara? Eller abortfrågan. Läste för någon dag sedan att Katolska kyrkan uttalat att man inte bör ge sin röst till någon abortförespråkare. Det borde ge Kristna Värdepartiet många röster.
 
Vi vet på söndag kväll.
 
I morgon är det nationaldagen.
 

Första söndagen efter Trefaidighet

Valde idag överge - min normala - församlingsgemenskap! Valde istället Örnäsets kyrka där två vuxna konfirmerades, varav den ene är regelbunden gudstjänstdeltagare i Hertsökyrkan. Båda har deltagit i församlingens alpha-grupp. Stefan ledde högmässan, predikade och höll i konfirmationen. Ett 40-tal deltagare var vi enligt vaktmästaren. Kaffe i Mötesplatsen, dvs i de två rum i Örnäsgården som förr hade namnen klubbrum. Tyvärr var för lite kaffe förberett så vi som stapplade in något senare fick vänta på ny bryggning.
 
Lite svårt få den maximala gudstjänstupplevelsen då deltagarna sitter utspridda i ett gudstjänstrum som kan ta emot ca 500 personer. Men i någon mån kompenseras det av att man får ha blicken riktad mot det himmelska Jerusalem.
 
Efteråt sa dock Stefan att det blir en helt annan gemenskap när man firar gudstjänst längst ner i kyrkan i det mindre Mariakoret. Så är det. Men roligt ändå vara i stora kyrkorummet. Och idag hade det blivit nästan proppfullt i lilla gudstjänstrummet.
 
Efter kyrkkaffet och läsning av senaste numret av Kyrkans tidning, färd hem för en stunds återhämtning. Sen tillbaka igen men till bönhuset denna gång.
 
När man kom in såg man tydliga tecken på barndop -dopfunten var framflyttad och en av predikanterna klädd i svart kostym. Men där fick man tjii. Vanlig gudstjänst med bön, bibelläsning och predikan. Men inget dop. Det hade skett redan kl 13. Så även dopkaffet var avklarat.
 
Fr o m kommande söndag blir bönhusgudstjänsterna kl 18
Och den tiden börjar även gälla i Hertsökyrkan under sommaren - fr o m 16 juni. Alltså blir det kollision. Vad gör man då?
 

RSS 2.0