Varför blev jag så arg?

Dvs när jag såg informationen på Luleförsamlingarnas hemsida, om innehållet i kyrkans medverkan på Luleå Pride, att jag i ett tidigare inlägg med versaler var tvungen ta avstånd?
 
Jag fick frågan från en vän i veckan och mailade ett svar. Jag tänkte att kära läsarna även kunde få del av mina tankar. Tankarna i huvudsak desamma, men formuleringarna delvis nya och en aning utvecklade.
 
1. Jag gillar inte att kyrkan så okritiskt låter RFSL sätta agendan.
RFSL vill vara en organisation som kämpar för allas lika rättigheter i sexuellt avseende. Jag argumenterar inte emot föreningens självbild men säger bara att utifrån traditionell kristen synvinkel är den också en normbrytande libertinistisk organisation som förespråkar en så total frihet på det sexuella området att till slut den dominerande kvarvarande moraliska normen är gör exakt vad du vill i sexuellt avseende, med vilka och hur många du vill, som i stunden känns rätt för dig, bara det inte inkluderar barn eller innehåller tvång mot annan person.
 
Om människor vill leva efter den normen så är det upp till dem, men jag tycker definitivt att det inte är en kristen kyrkas uppgift att liera sig med en dylik normsändning.
 
2. Utdelningen av kondomer
Det var nog det som fick det att riktigt tända till. Jag har ytterst svårt att i praktiken uppfatta det som annat än uppmaning till lösaktighet.
 
Det senaste årtiondena har det ju varit en av de viktigaste sexuella normerna i det offentliga samhället att man ska ha kondom och därmed ägna sig åt säker sex. Det var ju när AIDS-epidemin började som frågan väcktes. I de u-länder (eller delar av länder) där AIDS hotat utrota stora delar av den vuxna befolknngen (södra Afrika) har frågan varit särskilt aktuell. Jag vill inte säga att det ens i dylika lägen är självklart att kyrkan ska bidraga med kondomutdelning (katolska kyrkan har ju hela tiden tvekat) men frågan kan i ett radikalt fall åtminstone få diskuteras utan att jag protesterar.
 
Men i Sverige! Där använd-kondom-budskapet trummats fram i 30 år över hela riket - utan någon medföljande moralisk vägledning med uppmaning till, om än inte avhållsamhet så åtminstone återhållsamhet - där ungdomsmottagningar och vårdcentraler i alla kommuner är behjälpliga och där kondomer kan köpas i varenda bensinmack - där tycker jag faktiskt inte att kondomutdelning framstår som en av kyrkans viktigaste uppgifter. Det blir svårt att uppfatta aktiviteten på annat sätt än som ett försök från kyrkan att hänga med i tidens trender och visa sig up to date och vara ofarlig och bli omtyckt.
 
Kyrkans ärende in i en sekulariserad värld har väl snarare alltid varit det som Paulus uttrycker på Areopagen: "med sådana okunnighetens tider har Gud hittills haft fördrag men nu bjuder han människorna att de alla allestädes ska göra bättring".
 
3. "Störst av allt är kärleken"
Dvs hur det bibelordet missbrukas. Det står på en liten förpackning jag själv fått som prov av arbetskamrat, innehållande - en kondom! Bibelordet är ju - som de flesta läsare torde veta - hämtat ur 1 Kor 13 och är slutet av Kärlekens lov. I sitt ursprungliga sammanhang syftar det ju på den självutgivande och osjälviska kärlek vars förnämsta uttryck är Kristi ställföreträdande lidande och död på korset. Nu används detta bibelord lösryckt i sammanhang som till allra största del knappast kan karaktäriseras som annat än ren lösaktighet. Om man inte kan erkänna att detta är åtminstone problematiskt då tror jag inte att vi på djupet har samma religion.
 
4. Seminarier och samtalstillfällen
Sådana bjuds och kommer att handla om hur vissa bibelord kan omtolkas, hur man kan ifrågasätta tvåkönsnormen osv. Det är bara att erkänna att här styr man in på vägar som jag inte vill att kyrkan ska beträda. Utifrån ett akademiskt-teologiskt perspektiv skulle visserligen en del sådana tankar kunna diskuteras, precis som vi för kunskapens skull kan studera även ideologier och trosuppfattningar som vi inte själva omfattar. Men varför man ska göra det till något som kyrkan ska föra ut offentligt det förstår jag inte.
 
5. Det fanns en irritation inom mig
redan när jag läste församlingarnas hemsidor. Det berodde på att jag just dagarna innan tagit del av det material som kommit från kyrkokansliet med anledning av det aviserade programmet Uppdrag granskning (som sändes 28/5).
 
Det blir i praktiken svårt att hålla dessa två skeenden åtskilda. Så fram tonar bilden av en kyrkoorganisation som å ena sidan står bakom den förändrande samhällsvind som RFSL och Pride är tydliga uttryck för och å andra sidan ger sitt stöd till demoniseringen av präster och därmed är berett att "offra" många av sina traditionellt troende på modernismens altare.
 
Jag ogillar hela detta kompexa skeende. Därför tar jag AVSTÅND från det vi kunnat välja att undvika..
 

Kommentarer
Postat av: Bo Nordin

Det skulle vara roligt att kunna argumentera med dig, men i det här inlägget sluter jag upp bakom allt. Här räcker det bra med en sådan där norrländsk kaffeknoversation där man var 15:e minut bara säger "så är det" till varandra.

Svar: Så är det.
Torbjörn Lindahl

2014-06-06 @ 02:36:55
Postat av: Alma-Lena

Håller verkligen med. Hur kan man försvara att välmående svenskar ska få gratis kondomer av kyrkan? Har vi verkligen inte mer angelägna saker att lägga pengarna på? Tänk att man ska ta betalt för ljusen till ljusbäraren men få kondomer gratis. Det är vämjeligt!

2014-06-06 @ 07:36:42
URL: http://barockbloggen.blogg.se
Postat av: S

...Väjmeligt. Så är det...

2014-06-06 @ 09:23:11
Postat av: Per Henriksson

Tack, Torbjörn, för ditt ställningstagande och uttalande. Klockrent! Sakligt och tydligt!

Svar: Tack!
Torbjörn Lindahl

2014-06-06 @ 10:06:16
Postat av: den gamle kamraten

Och jag saknar här liksom vid tidigare inlägg att de som tagit de beslut du förargar dig över träder fram och med argument visar att deras vägval är bra och nödvändiga.
Men kanske tror de inte på öppen debatt i sociala medier, bara ensidiga deklarationer.

Svar: Sakna på. Välkommen hem f ö.
Torbjörn Lindahl

2014-06-06 @ 14:50:03
URL: http://stigstrombergsson.blogg.se
Postat av: B

Man blir verkligen ledsen. :(

2014-06-07 @ 10:03:53
Postat av: Maria, skonummer 39

Den som är utan synd får väl kasta första stenen.

2014-06-07 @ 22:37:20
Postat av: Jan Andersson

Tycker också att "helig vrede" är på sin plats i sådana här fall! Huvvaligen säger jag bara!

2014-06-09 @ 08:44:17
Postat av: Sven Andersson

Länge har jag hoppats på en väckelse i vår kyrka.
Det har väl alla som säjer sig älska Svenska Kyrkan,
som man döpts in i och kanske prästvigts för. Hoppet
blir svagare för varje ny kräftgång på trons väg, och till slut undrar man om det trots allt är
rimligt att tro på en väckelse.
De flesta av våra biskopar måste vara tveksamma, även om de är i en skyddad högtidsmiljö, där
fortfarande ganska många samlas, och de
kanske tänker "det håller väl fram till min pensio-nering". Tur att man själv är pensionär, men vad sä-
jer vi på domens dag? Vi trodde och hoppades???

2014-06-11 @ 13:46:18
Postat av: Maria Gerdås

TACK för ett välformulerat blogginlägg!

2014-06-11 @ 19:27:58
Postat av: Zebastian

Tråkig läsning, kan tyvärr inte se varför det skulle vara ett problem att kyrkan delar ut kondomer! Tanken är förmodligen mer att man skall vara rädda om varrandra, än att man skall ägna sig åt sodomi och lösaktighet! Finns säker en god tanke bakom det hela!

Gud välsigne!

2014-06-11 @ 19:39:29
Postat av: Teologi-student

Bra skrivet! Instämmer!

2014-06-11 @ 20:56:50
Postat av: Andreas Holmberg

Zebastian, visst har det hyschhyschats för mycket med kondomer - för 50-100 år sedan. Men nu... jag menar, när jag gjorde lumpen delade Värnpliktsrådet eller vad det nu var ut kondomen "Kom-an-då!" efter att gruppen "Ung-utan-pung" uppträtt om vad man gör när ens flickvän vikt ut sej i en porrtidning. Men jag hade ingen flickvän trots att porrtidningarna överflödade på luckan, och jag undrade om det var meningen att jag skulle använda kådisen vid något så kallat one-night-stand under permisen. Hade dessutom Överluleå församling firat "Pride" den sommaren (1989) och delat ut kondomer till oss alla hade jag ännu mindre vetat vad jag skulle tro. (Vad de 12-åriga(!) tjejer här i trakten som fått var sin kondom av skolsköterskan tänker, vill jag inte ens tänka på).

Hade tillgången till kondomer däremot varit noll och aids florerande och kyrkan delat ut dem i protest mot romerska kyrkans kådisfientliga dominans (som förvisso finns i vissa länder) hade jag bättre förstått det. Som du säger Zebastian är avsikten säkert god även här, men vägen till helvetet är stenlagd med goda föresatser.

Torbjörn, domprostens smekmånadsfas är över nu, eller hur? För ska vi inte förminska henne något alldeles otroligt p.g.a. kön eller annat, så har hon naturligtvis huvudansvaret för domkyrkoförsamlingens ageraende och deltagande i Luleå Pride.

Hudik Pride nästa (första helgen i juli). Hur går det med de lokala Jesusmanifestationerna? (100 pers i Umeå för några veckor sedan - alltid något, sa han som fick se Åmål)

2014-06-13 @ 03:26:15
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Gunnevi Karvonen


Torbjörn, TACK för ditt ställningstagande !

GUDS Heliga Ord trampas under fötterna :(
Snart har nog Helige Allsmäktige GUD sett och hört nog från Nordens Sodom-träsk och all ogudaktighet!
GUDS dom kommer !

2014-06-13 @ 16:21:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0