Sommarfest - igen

Men med helt annat folk och på helt annan plats denna gång.
 
Kärnan i gemenskapen var ett gäng grabbar från Örnäset /Skurholmen i Luleå som blev varse varandra och sedan blev kompisar i olika omgångar under skoltiden. Som alltid när man möts efter 50-60 år så diskuteras vem som först lärde känna vem och när och var. Diskussionens vågor gick höga till dess att min tvillingbror och jag hävdade att vi hade en poäng när vi ansåg oss vara först: vi stötte ju på varandra redan i moderlivet.
 
I princip samma festinnehåll som i Mats' sommarfest i Kallax: mat och dryck, grillning, bastu och dopp i sjön. Skillnaden var att här var också fruar medbjudna och i övrigt marginella skillnader som att vi spelade Kubb och att det fanns badtunna. Av hustrurna var en känd för mig redan från mellanstadietiden - våra föräldrar var lärarkollegor. De flesta övriga vänner sedan många år. En hade jag knappt mött men då vi pratade fick höra att hon kom från Hälsingland inte långt från den ort där jag tillbringade många somrar under uppväxten, hos mina kusiner.
 
Hon var sjuksköterska och hade jobbat på intensiven på Umeå sjukhus när vår Maria låg där hösten 2002 och räddades till livet. Alltid finns någon kontakt till händelser i livet.
 
Mycket vård och omsorg i gänget: tre sjuksköterskor, två läkare och tre präster och en psykolog. Festen hölls i sommarstuga en bit in i landet från Umeå, byn Jämteböle - ett namn som kommer av att ett antal jämtar invandrade dit för länge sedan. Finns också en by i trakten som t o m heter Jämtland.
 
Buss från Luleå till Piteå i fredags. Bil sen med min gamle kamrat med hustru från Älvsbyn. Två övernattningar hos tvillingbrodern i Umeå med tre resor till festplatsen vid Jämtebölesjön.
 
Där har också gammal vän ett imponerande teleskop i vad han kallar Jämteböle Space Observatory. Jag har vid några tillfällen visat bilder å himmelsfenomen vilka fotograferats där. Denna gång togs inga kort, men vi fick se solfläckar vilka är många just nu. Fick även en initierad förklaring vad en solfläck är men klarar inte ge kunskapen vidare.
 
Diskussion också om presidentvalet i USA. Om Trump tyckte vi enigt inte. Angående Mellanöstern refererades en israelisk militär som i samtal med en palestinier tagit sig an frågan om Israeler och palestinier någonsin kommer kunna leva sida vid sida i fred? Jämförelse med Tyskland och Frankrike som varit fiender i århundraden, i krig senast slutet av 1800-talet och sedan första och andra världskriget; nu båda EU-medlemmar och allierade. Varför inte även i mellanöstern?
 
Givande helg på flera sätt. Det talades om fortsättning i Enköping nästa år.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0