Tionde söndag e. Trefaldighet

Eftersom jag skulle predika i bönhuset kl 18 så blev det ingen mässa. Eftersom bönhuset använder gamla psalmboken och dito evangeliebok så var temat för dagen Förspillda tillfällen. Det söndagstemat försvann i kyrkan med evangelieboken 1983 och i den senaste finns det inte heller med.* Något av denna information nämnde jag i predikans inledning
 
Mötesledaren läste både epistel och evangelium så jag började tala utan textläsning** och gjorde i praktiken söndagstemat "Förspillda tillfällen" även till predikoämne. Och nämnde tre sätt på vilka vi kan förspilla tillfällen.
 
1. Att missa Jesus helt och hållet. Som Jerusalem som inte förstår vad som ger henne frid ("vad din frid tillhör" g. ö.).
 
2. Att missa Guds bestämda kallelse i Guds tid och sen försöka ordna saken i egen kraft. Kort referat av händelserna i 4 Mos 13-14 där de tolv spelarna återvänder och berättar om det utlovade landet, hur tio av dem predikar otro, inte möjligt inta landet och bara två talar tro. Hur folket blir missmidigt och vägrar gå på Guds befallning; hur det bestraffas av Mose och blir förlåtet och då får för sig försöka inta landet utan Guds tydliga befallning i ryggen. Och då går det inte.Tillämpning: när Gud vill kalla, väcka eller förnya måste man ta emot Guds kallelse och tilltal i hans tid (=nu) och på det sätt han ger och genom dem han sänder - inte i några hemsnickrade varianter som försöker imitera Guds verk.***
 
3. Missa inte tillfällen för att du inte förstår Guds röst. Hänvisning till den unge Samuel som ännu inte lärt känna Herrens röst (början av 1 Samuelsboken). Vi bör öva oss att förstå och höra Guds röst inom oss. Om Gud vill leda oss kristna in i beredda gärningar så måste Gud få säga till oss att här finns en beredd gärning. Kanske genom att vi bara vardagligt får för oss att... eller kände på mig att...
 

 
* utbytt mot temat Nådens gåvor - iofs mycket angeläget även det. Man kunde väl hellre plockat bort det ytterst krystade och påhittade söndagstemat Samhällsansvar.
 
** i västlaestadianska bönhuset lärde jag för några veckor sedan att bibeltextläsning inte är nödvändig inför predikan men "kan vara bra för stabilitetens skull".
 
*** detta har jag - men det nämnde jag inte i predikan - upplevt många gånger i kyrkans relation till OAS-rörelsen t ex
 

Kommentarer
Postat av: Den gamle kamraten

Din diagnos i första fotnoten att söndagstemat ”Samhällsansvar” är ytterst krystat och påhittat ter sig, med hänsyn taget till Israels profeter, tämligen svårt att begripa. Eller avslöjar det en värdering att kristna inte skall behöva ta ansvar för dem som hamnat längst ned i privilegietrappan - fattiga, sjuka, drabbade osv?

Svar: Svaret på din sista fråga är - naturligtvis! - nej.
Torbjörn Lindahl

2024-08-05 @ 09:33:33
Postat av: Den gamle och så vidare

Varför är då en kyrkoårssöndag med det temat krystat och påhittat?

Svar: Det låter för politiskt.
Torbjörn Lindahl

2024-08-05 @ 13:34:25
Postat av: Den gamle…

Vad man anser vara ”för politiskt” hänger givetvis ihop med innehållet men också med vilken politisk observationsposition man själv har. Jag minns när ditt ofta omhuldade OAS hade möten i Älvsbyn två år i rad. Inför andra omgången lyfte jag - och några andra Älvsbybor - tanken att viftande på podiet med Israels nationsflagga inte var lämpligt. På orten fanns då kristna som flytt från Västbanken undan stridsvagnar med den flaggan. Det blev som vi ville men det lustiga var att en del OAS-are med andra outtalade politiska värderingar tyckte att det var vi, inte flaggviftarna, som förde in politik i frågan, inte de själva.
Analogt med detta vågar jag mig på att kritiken eller nedvärderandet av temat ”samhällsansvar” har förbindelse med att man inte tycker kristnas roll i samhället inte behöver vara något viktigt eller att man inte behöver ta, än mindre stärka, troendes ansvar och roll.

Svar: Tänker inte käfta emot. I allt väsentligt håller jag med dig.
Torbjörn Lindahl

2024-08-06 @ 09:57:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0