Bibeltimmen

i bönhuset (Fridsförbundet) har startat för höstterminen. Eftersom ingen medverkande var vidtalad för vuxenguppen* så blev jag inkallad med rätt kort varsel. 
 
Efter 40 prästår och predikningar i tusental borde man kanske ha viss förmåga dra lite bibelundervisning "ur rockärmen". Jag tog inledningsverserna ur Psalt 32 som utgångspunkt för undervisning om begreppet synd. Valde följa 1917 års översättning som i vers 1 och 2 har orden överträdelse, synd, missgärning. Och det tycker jag är bra eftersom hebreiska grundtexten har tre olika ord vilka inte är helt identiska i betydelse utan kan ge lite olika infallsvinklar. Också ges ju olika aspekter av friheten från synden: förlåtelse, synden överskyld och att Herren inte tillräknar missgärning.
 
Stannade också till inför detta att bekänna sin synd och nämnde (en av mina käpphästar i laestadianska sammanhang) att där (här?) rationaliserar man ofta en omvändelses fyra steg - ånger, bekännelse, förlåtelse (avlösningen), gottgörelsen - så att man går direkt till den man försyndat sig emot och där bekänner och tar emot vittnesbördet om förlåtelsen i Jesu namn och blod. 
 
Jag menar "som så ofta förr" att detta fungerar bra med enkla vardagliga synder men Inte med allvarliga synder. Då bör man bekänna (bikta sig) inför - och få Guds förlåtelse - av en, i princip neutral (utomstående) person, som inte är inblandad. Och sedan ta upprättandet av relationen till den man skadat i ett eget självständigt steg. Som kan innebära bön om förlåtelse men inte alltid måste göra det.
 
Talade också utifrån.v 8 om hur Gud kan leda och undervisa oss på vår livsväg:
1. Genom Guds ords undervisning
2. Genom att Gud lägger saker till rätta i livet och öppnar dörrar så att vi leds dit Gud vill
3. Genom att Gud talar till vårt inre, antingen hörbart eller genom att jag fick för mig eller kände på mig
 
Fick efteråt mottaga tydlig uppskattning för det jag förmedlar i mina predikningar i bönhuset och under kaffet efteråt kom en ung kvinna och ville ställa några personliga frågor om det jag sagt vilket ledde till ett fint samtal. Glädjande. Sådana samtal sker alltför sällan numera.
 

 
Bibeltimmen är i första hand verksamhet för barn i olika grupper. Vuxengruppen kom till när föräldrar som skjutsar barn ville få något vettigt att göra medan de väntar på att få skjutsa hem igen
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0