Annandag Påsk

Dags krypa ur idet känns det som. Igår efter en natt med bara två - tre timmars sömn, somnade jag som en stock i fåtöljen när jag kom hem under förmiddagen. Ingen gudstjänst alltså. Men idag ville jag till högmässa. Två alternativ: antigen Hertsön där Mats ledde mässan eller Bönhuset där Stefan Aro höll högmässa, utlyst från Örnäskyrkan, så inget i Örnäskyrkan idag. Jag tvekade länge. Man ska ju inte överge sin församlingsgemenskap och min normala söndag-förmiddags-gemenskap är ju Hertsökyrkan. Å andra sidan har jag många vänner också i Fridsförbundet som skickat hälsningar efter Marias död. Vore rolig träffa dem. Tvekade ända fram till korsningen Hertsövägen-Ringatan där slutligt beslut måste tas. Det blev bönhuset.
 
Helt ok högmässa, Stefan celebrerade och Mikael Fältros predikade. Lite färre deltagare än vanligt men det är ju påsklov. I predikan nämnde Mikael bl a att man nästan kan se en gudstjänststruktur i Jesu möte med Emmausvandrarna: 
1. Lärjungarna öppnar sina hjärtan och berättar vad dom bär och funderar på - syndabekännelsen.
2. Jesu genomgång av skrifterna - ordets gudstjänst med predikan.
3.Jesus bryter brödet - nattvarden.
 
Tre delar! Det skulle vår Maria gillat, hon som redan som barn lärde sig att hennes far ofta hade tredelade predikningar och höll upp rätt antal fingrar i luften när första...andra...tredje... nämndes.
 
Nu firar hon evig gudstjänst. Undrar hur många delar predikningarna har där? Å andra sidan behövs väl inga predikningar i himmelen? Ordets uppgift är ju att väcka tro och det behövs inte längre när tron bytts i åskådning. Då är det evig lovsång som gäller. Den instämmer hon också i. Sara - Marias syster - drömde att hon var på Marias begravning i Örnäskyrkan och fann till sin förvåning att Maria själv satt i kyrkan och vände sig till de församlade och sa:
- Varför gråter ni? Jag är ju där, och pekade på den stora väggmosaiken över det himmelska Jerusalem.
 

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Ja, på nyårsaftonens mässa (med Mats Rondahl) i Örnäskyrkan såg jag för första gången Jesus. Själva altarrunden är ju ingen altarrund i Örnäset utan ett rakt knäfall - men "altartavlan" är i gengäld krökt, som ett tält som Herren slår upp över de knäböjande. Och "dess ljus är Lammet" - och 31/12 2023 såg jag för första gången Honom, jag tror det var hans välsignande hand som röjde honom.

Får jag fortsätta vara lite barnslig - du vet ju att Maria liksom "återföddes" (inte som reinkarnation, men du vet) samtidigt som vår dotter Hanna föddes i Umeå Tacksägelsehelgen 2002, då vi träffades över en bit mat i restaurangen (Nu är Hanna f ö lika gammal som Maria var då).

När du berättade om att hon dött kvart över tre natten till påskdagen, fast det visade sej vara kvart över fyra eftersom vi just då ställt om till till sommartid, så tänkte jag på SvPs 324 som vi sjöng vid kh Börje Gustafssons fru Gunvors begravning här ute på östra sidan om Njutångers kyrka (utanför koret) för snart 10 år sedan: "Med lust och glädje tänker / jag på den sommartid / då Gud de sina skänker / en evig ro och frid."

Och när du berättade om tredelade predikningar och nu om vad hennes mamma Lena drömde att Maria sa: "Varför gråter ni?" så tänker jag på en god lärdom från annars mindre uppbyggliga Kyrkans Tidnings påsknummer: vi talar (eller talade tidigare) mycket om Jesus´ sista sju ord på korset, men mera sällan om Jesus´ första ord efter sin uppståndelse. En påskpredikan för Maria skulle kunna ha följande delar:

1) Varför gråter du? (som Jesus sa och Lena upplevde att Maria sa)

2) Vem söker du? (till alla sorgsna tvivlare - vem, vem, vem?)

3) Maria! (den tredje punkten - Jesus tilltalar och kallar oss personligen så att vi ska känna igen honom: för dig, för dig).

Sedan följer "Släpp mig!" ("Rör mig inte" i aorist-form, "sluta med det du redan håller på med") för att kunna "Gå och berätta" (för de andra), men det kan vi ta till Kristi Himmelsfärd och pingst (även om missionsbefallningen finns med redan i påskdagens evangelium denna årgång. Nu tackar vi Gud för Maria och för vad hon och hennes föräldrar fick påminna oss om denna underliga påskhelg. Guds frid.

Svar: Jo, jag minns väl vårt möte i sjukhusrestaurangen hösten 2002.Tack, för din tydligen aldrig sinande förmåga dra dig till minnes en psalm i livets alla skeenden :)
Torbjörn Lindahl

2024-04-02 @ 16:35:08
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Andreas Holmberg

Förlåt om jag blir för ivrig och skriver för mycket i fel forum (onödigt offentligt kanske), men ett lite mindre "fromt" minne jag har av Maria - tack för de blandade minnen och bilder du valde att dela här! - är när vi hängde i soffan på Studentvägen och tittade på Morden i Midsomer tillsammans. Antagligen sökte jag dej, men du var väl inte hemma eller nåt och programmet var ju gräsligt spännande, det var första gången för mej så jag hade inte blivit härdad än.

I övrigt var hon ju länge en "småtjej" som min lillasyster Helena och dög inte att spela pingis med i Porsökyrkan som Henrik och Mikael Danielsson. Så jag ska inte ge sken av att vara en av de sörjande, men nog blev jag berörd ändå av det du delade. Även av "ekumeniken" vid hennes bår - jag har ju haft en del med fader Damian att göra här i Hälsingland, redan från vår tid i Bollnäs då jag spelade åt honom ibland. Som sagt: Guds frid och fortsatt välsignelse från Maria och hennes liv med er (gäller ju inte bara Jesu mor Maria, Mark. 3:35) tillönskas er alla!

Svar: Skriv på. En tid som denna är det roligt så fort någon nämner Maria.
Torbjörn Lindahl

2024-04-02 @ 23:20:43
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Tobbe

Det var Sara som drömde att Maria var på sin egen begravning. Skrev fel i inlägget. Nu rättat.

2024-04-07 @ 23:17:15
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0