362:a dagen. Idag tog jag tåg

till Umeå. Helt i enlighet med min äldre (knappt ett år) svägerskas råd. Och tur var kanske det för ungefär mellan Jörn och Vindeln var det snö på marken och del av den sträckan över en decimeter. Väl framme fick jag höra att det visst varit trafiksvårigheter i Skelleftetrakten pga snöfall. Tur att jag inte passerade där med sommardäck. En händelse dyker upp i minnet. Prästkollegorna i Örnäset skulle på kurs på Älvsbyns folkhögskola något år under 90-talet. En av oss lovade ställa upp med bil. Men när vi alla samlades visade det sig att det blivit töväder mitt i vintern och därmed oerhört halt. Kollegan som bott länge söderut var ovan vid dylikt väglag och frågade om inte jag kunde köra. Accepterades. Ytterst försiktig körning fram och tillbaka. När vi steg ur bilen vid Örnäskyrkan sa han
- Tack! Bra kört - med sommardäck!
En lärdom man kan dra av detta är att det fr a är hastigheten och körstilen som avgör om du håller dig på vägen eller hamnar i diket - inte dubbdäcken.
 
Trevlig middag hos yngre bror med fru där även tvillingbror med hustru var med.
 
Sist promenad i det stjärnklara men något blåsiga vädret.
 

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Ja, om man med dubbdäck kör som om man hade sommardäck då ger de lite marginaler i kritiska lägen, på samma sätt med fyrhjulsdrift. Pressar man till max blir det kritiskt när greppet till slut släpper, med besked.

2023-10-08 @ 10:49:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0