Söndagen före Domssöndagen

Bil med Mats till kyrkan. Vi for tidigt eftersom han skulle ansvara för kyrkfikat till sammans med dottern Anna som vi plockade upp på vägen.
 
I högmässan ledde Mats liturgin t o m offertoriepsalmen, jag ledde nattvardsliturgin och predikade.
 
Utifrån frågan i evangeliet när Guds rike kommer talade jag om de tre riken där Gud regerar.
 
1. Allmaksriket - i praktiken skapelsen.* "Vi tror på Gud Fader allsmäktig, himmelens och jordens skapare. Gud handlar här fr a genom att hålla skapelsen vid liv.  Se till att allt fungerar. Och inte bara genom det vi ser i dagliga livet: att djur och människor får avkomma som kan leva vidare; att höst följer på vår och ger årlig skördetid osv. Utan också det vi inte ser, eller oreflekterat tar som så självklart att vi inte tänker på det, t ex gravitationen och de osannolikt små spänningar som håller elektronerna på plats runt atomkärnan. Utan detta skulle allt som finns antingen.sjunka ihop eller "flyga all världens väg".
 
Nu vet vi alla att allt i allmaktsriket (skapelsen) inte fungerar helt enligt skaparens intentioner. Pga det stora upproret mot Guds vilja (syndafallet) finns här i världen allt från sjukdom och död, förtryck, krig och tortyr till förödande skogsbränder, jordbävningar och andra naturkatastrofer. Men Gud kämpar ständigt mot det onda och ofta får han människor med sig i den kampen; läkare och sjuksköterskor, fredsmäklare och olika slag av räddningsarbetare.
 
2. Nåderiket dvs det rike där vi blir delaktiga av Guds nåd, i praktiken Kyrkan där Gud verkar genom sitt ord och sina heliga sakrament. Den yttre kyrkan är synlig men när det gäller det verk i en människas inre som krävs för att Guds rike skall utbredas genom att fler blir Kristustroende, gäller nog i praktiken att det inte kan ses med ögonen.
 
3. Härlighetsriket som blir synligt när Kristus kommer åter. Som en blixt från himmelens ena ände till den andra. Detta rike kommer oväntat och plötsligt. Och Jesus exemplifierar med människorna på Noas och Lots tid. Det är för detta rikes ankomst som människorna bör bereda sig.
 
Då kommer de en gång att få uppleva sanningen i Paulus' ord i Rom 8 att denna tidens lidanden ingenting betyder i jämförelse med den härlighet som ska uppenbaras och bli vår.
 
(Kort sammanfattning av predikan)
 
Gott kyrkfika till vilket Mats hade bakat. 52 deltagare i högmässan, enligt kyrkvärlden.
 
Promenad Söndagsrundan med Mats när vi kommit hem. På kvällen gjorde Simon och jag ett besök hos Maria på lasarettet. Hon var glad. Särskilt nöjd verkade hon vara att den yngre av hennes yngre bröder var med, som utan vidare uppfattar vad hon säger och inte bara hennes gamle far som inget fattar. Inget akut-allvarigt med henne , dock. "Bara" en infektion men eftersom hon är under cellgiftsbehandling vill man ha henne under uppsikt
 
Kvällste hos Mats så fick vi surra lite som avslutning på dagen.
 

 
* nämns iofs sig inte tydligt i texten, men jag har alltid haft en förkärlek för predikan i tre delar
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0