Alla helgons dag

- enligt den svenska almanackan, kanske bäst att tillägga.Alla helgons dag är ju, som alla vet (?), egentligen 1 november. Två gudstjänster blev det idag.
 
Först högmässa i Hertsökyrkan, ledd av Bosse. Måttligt med folk - men inte oväntat; allhelgonhelgen har alltid varit en svag gudstjänsthelg i staden. Bara fjorton deltagare inklusive kyrkvärdar, vaktmästare, musiker och präst. Alltså bara nio som var där utan att vara "tvungna". Men mässan var fin ändå. Kan en mässa någonsin vara annat än fin när den genomförs rätt och kompletteras med innehållsrik predikan?
 
Nästan direkt styrde Mats bilen mot bönhuset på Örnäset och vi hann precis till gudstjänsten kl 13. Betydligt fler människor men i en 70-årings ögon är ju de närvarande rena ungdomssamlingen. Två predikningar av normal kvalité, dvs absolut inget fel, men heller inget som på allvar utmanar vare sig tanke, vilja eller samvete.
 
Två av psalmerna från högmässan fick vi upprepa i bönhuset. Och det fantastiska var att alla fyra psalmerna i bönhuset var just de som jag vill ska sjungas på min begravning: Helig, helig, helig...; I himmelen, i himmelen...; Vem är den stora skaran där*...; I hoppet sig min frälsta själ förnöjer....**
 
Var det något profetiskt över detta kan man undra!
 
Efter matserveringen for vi och avstod därmed eftemiddagsmötet. Två gudstjänster på en dag får räcka.
 

 
* Gamla psalmboken 146.
 
** psalmen helt utskriven i bloggen 31 aug
 
 

Kommentarer
Postat av: Jörgen

Bra psalmval, eller hur? Fina psalmer alla fyra. Och sista psalmen fantastisk melodi eller koralernas koral som inte så få organister skulle hålla med om.

Svar: Jo, ytterst fint psalmval. Men ingen av dessa var "koralernas koral". Den psalm(melodi) som brukar ges det namnet är domsöndagsspsalmen "Vaken upp en stämma ljuder..."
Torbjörn Lindahl

2023-11-06 @ 10:03:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0