167:e dagen. Färdigläst

förra veckan. Boken jag för flera veckor sedan berättade att jag börjat läsa. Tänkte då att det skulle ta ca en vecka. Men annat kom tydligen ivägen. Men nu är den färdigläst
 
Per Ewert: Landet som glömde Gud. Hur Sverige under 1900-talet formades till världens mest sekulärindividualistiska land.
 
På baksidan av omslaget presenteras boken:
Denna vandring genom 1900-talet har sitt huvudfokus på de 44 år där ett parti hade makten och kunde genomföra en historiskt och internationellt unik omvandling av ett land. Den här boken analyserar tre statsministrar - Per Albin Hansson, Tage Erlander och Olof Palme - men också ett fåtal andra, mycket hängivna samhällsomvandlare som under några avgörande decennier färändrade Sverige i grunden.
 
Men omvandlingen präglades inte enbart av socialistiska idéer utan också av liberala. Förändringen genomfördes på tre områden: kyrkan, skolan, familjen. Vilka strategier använde reformatorerna på respektive område? Vilket motstånd mötte de, och hur kunde socialdemokratin genomföra en så genomgripande samhällsförändring att deras samhällsvision till slut accepterades även av den politiska oppositionen?
 
Kanske kommenterar jag boken mer i kommande inlägg. T.v: Tole lege! (Tag läs!). Intressant är bara förnamnet.
 

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Ett bra alternativ är författarens intressanta (och, faktiskt, underhållande) föredrag i det bedrövliga ämnet: https://www.youtube.com/watch?v=S8fZcs_iq24&t=779s

2023-03-28 @ 10:07:00
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Thorsten Schütte

När jag i början av 80-talet kom från dåvarande Västtyskland till Uppsala i Sverige var det Livets Ords födelsevåndor, Carola viftandes med Bibeln i melodifestivalen, ett politiskt språk genomsyrat av kristna referenser och gruppen kristna riksdagsledamöter med ca 1/3 av Riksdagen, från alla partier. I jämförelse med detta upplevde jag åtminstone det protestantiska Tyskland som mera sekulariserat! Så mycket av den svenska sekulariseringen är av ganska sent datum!
Och sedan har jag alltid haft svårt med konspirationer och dolda avsikter, vi människor är kroniskt dåliga på att dölja något i det längre loppet!

Svar: Även mängden nykterister i riksdagen var länge långt fler än motsvarande andel i befolkningen. Kanske berodde båda dessa överrepresentationer på att man lättare värvade partiaktiva bland dem som redan hade förenings-/folkrörelseengagemang.Men var kom "konspirationer och dolda avsikter" ifrån?
Torbjörn Lindahl

2023-03-28 @ 17:48:52
Postat av: Thorsten Schütte

Jag känner en del kristna sossar, liberala och vänsterpartister och har svårt att hos dem se en dold agenda att sekularisera och avkristna Sverige!

Svar: Med "dold agenda" brukar man ju avse att någon i hemlighet vill något helt annat än det personen officiellt säger sig stå stå för. Vem har påstått något sådant om vem?
Torbjörn Lindahl

2023-03-29 @ 09:49:02
Postat av: Thorsten Schütte

Nåja, det finns en gråzon här. Jag är mest ute efter att försvara troende kristna oberoende av deras partifärg och utgår ifrån att det flesta människor vill väl, även de som har helt andra uppfattningar än jag.

2023-03-29 @ 10:17:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0