262:a dagen. Petrus och Paulus dag

enligt gamla hegonkalendern. Nu firar vi inte denna dag som helgdag längre. Någon gång under vår lutherska historia har den försvunnit tillsammans med andra "onyttige helgondagar". Då bör man notera att helgondagarnas "onyttighet" inte bara var en andlig fråga utan en samhällsekonomisk. Om hela befolkningen skulle vara ledig en mängd dagar blev det kostsamt för folkhushållet. Jfr med vår tid: när 6 juni (nationaldagen)* blev helgdag måste en annan ledig dag bort - det blev Annandag Pingst - annars skulle det bli för dyrt.
 
Dagen är också en högtidsdag för Nederluleå kyrka. 1992 firade man 500-hundraårsjubileet av....vadå? I vart fall var dåvarande ärkebiskop Jakob Ulfsson på plats. Men vad gjorde han? Invigde? Återinvigde, efter att kyrkan valvslagits? Vet någon riktigt säkert? I vart fall lär han varit på plats.
 
Till yttermera visso är dagen min äldre sons födelsedag. Han fyller 40 idag. Alltså tredje barnet som blivit så gammal som jag tror att jag själv är. Vi firade den stora dagen i familjens gemenskap (utom äldsta dottern med familj, vilka bor i Stockholm) genom att gå ut och äta. Trevlig kväll.
 

 
* inte 1 maj som jag först av misstag skrev. Tack tre uppmärksamma läsare!
 

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

En liten notis: Det var nazisterna som i Tyskland gjorde den 1. Maj till helg, "Tag der deutschen Arbeit". I början av deras maktinnehav ville de ställa in sig hos arbetarna och lugna partiets vänsterflygel med Röhms SA som man senare gjorde sig av med i de långa knivarnas natt.

2023-06-30 @ 20:10:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0