258:e dagen. Johannes döparens dag

Lustigt blir det. I det lilla almanackskort jag har står det Johannes döparens dag både igår (historiskt rätta dagen) och idag (enligt svenska kyrkans nuvarande kyrkoår). Man kan ju bli snurrig för mindre.*
 
 
Snurrig blev man dock inte i kyrkan. Fint genomförd högmässa, ledd av Bosse. 31 deltagare.
 
Efter det enkla fikat var vi några som blev sittande och pratande om det "eviga" samtalsämnet hur alla i gudstjänstförsamlingen ska känna gemenskap med och ansvar för varandra. Att det under åren funnits ett antal personer som i praktiken gett upp med det och lämnat gudstjänstgemenskapen gör mig naturligtvis ledsen men sporrar mig jobba än mer med saken - så långt krafterna räcker.
 
Eftersom jag vet att åtminstone ett antal personer ur gudstjänstförsamlingen läser denna ringa blogg kan jag väl redan här dela några tankar.
 
Mitt förslag är att vi delar in alla gudstjäntfirare i sex grupper efter bostadsort.
 
1. Hertsön, Lerbäcken
 
2. Nästan hela övriga gamla Örnäsets församlingdvs Bredviken, Knöppelåsen, Örnäset, Skurholmen,              Burströmska, Kronan, Lövskatan, Svartöstaden, Malmudden
 
3. Hela gamla Domkyrkoförsamlingen - dvs centrum, Östermalm, Bergviken, Kallkällan, Mjölkudden, Notviken + Bergnäset
 
4. Lulsundet, Björkskatan, Porsön
 
5. Gammelstad, Stadsön, Sunderbyn,  byar I Nederluleå församling
 
6. Sävast, Boden,  Råneå
 
Jag tror inte det finns gudstäntfirare från exakt varenda uppräknad stadsdels-del, men i vart fall från alla sex grupperna.
 
Tanken är sedan att människorna i resp grupp ska lära känna varandra till namn - genom att åtminstone en gång kunna sitta tillsammans vid kyrkkaffet - frivilligt kunna dela telefonnummer, epost och adress (dock inget tvång).
 
Tanken (2) är därefter att alla ska kunna känna visst ansvar för varandra så att om någon regelbunden gudstjänstfirare i gruppen börjar saknas så ska det bli naturligt att några i gruppen frågar varsndra:
- Länge sedan vi såg NN i gudstjänsten. Vet du hur han/hon har det? Sjuk? Bortrest? Ska någon av oss ringa och kolla?
 
Anledningen till detta är nu inte att hålla folk fångna i gemenskapen, utan försöka se till att ingen faller mellan stolarna.
 
Det finns åtskilliga ensamstående i vår gudstjänstgemenskap. Ingen sådan ska riskera bli sjuk eller annars oförmögen komma till kyrkan utan att bli saknad och efterfrågad.
 
Men jag upprepar: allt är frivilligt. Den som under inga förhållanden vill riskera få ett telefonsamtal ger inte sitt nummer till någon annan.
 
Kom ihåg: Församlingen är inte prästen, personalen eller byggnaden. Församlingen = de som är fösamlade, dvs de som deltager i mässan
 

 
* Även Kyndelsmässodagen. Marie bebådelsedag och Allhelgonadagen har namn både på rätt datum (2 februari,  25 mars och 1 november) + helgen efter då vi i vårt kyrkoår firar dagen. Mikaelidagen är dock inte markerad på rätta dagen, 29 september, mer än genom Mikaels namnsdag (fast det är väl markering nog!?)  Firas i kyrkoåret söndagen efter.
 

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Almanackans och kyrkoårets krumsprång är en välkommen påminnelse om vår ofullständighet ;-)
Tillbaka från midsommar hos dotter i Gbg inklusive utomhusgudstjänst med folkdanslag, tillbaka till hettan från ett mera normalsomrigt Gbg.

2023-06-26 @ 09:14:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0