238:e dagen. Nationaldag

är det idag. Som ung betraktade man redan sjätte juni som nationaldagen trots att det bara var Svenska flaggans dag.  Men nu är det nationaldag också.
 
Vi firar den dag då Gustav Vasa blev kung. Själv har jag aldrig haft några särskilda känslor för honom. Hans insats för att fördriva det påvliga mörkret och föra den rätta (lutherska) tron fram i ljuset har jag aldrig begripit. Upplever honom mera som skaparen av statskyrkosystemet.
 
Att vi blev fria från Kalmarunionen har aldrig av mig upplevts som någon stor sak. Kanske var den det ändå. Vet ej. Jag menar, i skolan hade man ju läst om Sveriges historia under flera hundra år när till sist Kalmarunionen bildades. Den känns mera som en parentes i historien.
 
Just nu hör jag talman Andreas Norén på Tv:s sändning från firandet på Skansen. Han uttrycker att det äldre Sverige före Kalmarunionens tid knappast var en nation i senare mening, snarare en federation av landskap. Kanske det. Sen har jag även hört konungen tala. Till min glädje nämnde han den som jag alltid tyckt vara mycket viktigare för Sveriges historia, Olof Skötkonung. Sveriges förste döpte och kristne kung. Skälet till att han omnämndes var iofs för att få anledning nämna det för sin frihet kämpande ukrainska folket. Olof Skötkonungs dotter Ingegerd - som vördas som helgon inom den ortodoxa kyrkan under namnet Anna av Novgorod har sin viloplats i Sofiakatedralen i Kiev.
 

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Jag uppskattade att Kungen uppmärksammade Ukrainas och Sveriges gemensamma tidiga historia.
Och jag känner mig fortfarande förlamad av den rena och skira ondskan hos ryssarnas dammsprängning. Den väcker också sekundärminnen hos mig som krigets barnbarn, min mor bevittnade översvämningen av min födelsestad Kassel i maj 1943 då britterna bombade Edersee-dammen uppströms.

Svar: Krigshandlingar mot civila och civila infrastrukturer är alltid förkastligt. Om dylika minnen finns i släkten förstår jag att man blir berörd.
Torbjörn Lindahl

2023-06-07 @ 13:36:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0