292:a dagen. "Delgivning inför HHN"

pågår just nu (när jag påbörjar detta inlägg, strax efter 17.30) vid stormötet i Liviöjärvi. När inlägget blir klart för publicering kan det ha gått flera timmar, inklusive pauser.
 
Vad dessa delgivningar innebär vet jag inte, men eftersom det normalt inte sker före en stormötesnattvardsgång, så gissar jag att det denna gång handlar om att motivera/informera om det steg som nu för första gången tas i denna gren av den laestadianska rörelsen: att låta en lekman (=icke-prästvigd) leda nattvardsgång vid stormöte. "Delgivningarna" ges av predikanterna Sören Ylipää och Harry Ylipää. Sedan är det Harry som leder nattvardsgudstjänsten.
 
Som jag tidigare tydligt deklarerat - både här på bloggen vid upprepade tillfällen och vid diskussioner lokalt inom Luleå Fridsförbund - så är detta ett steg jag inte vill ta.
 
Varför? 
 
Beror det på lojalitet med den politiserade och snart helt avkristnade yttre organisationen "svenska kyrkan" med dess i praktiken helt ogudsktiga s k kyrkomöte, dess politiskt tillsatta biskopar och dess beslut att göra kvinnor till präster och biskopar och dess vägval att till äktenskap kunna viga två personer av samma kön?
 
På intet sätt!! På intet sätt!
 
Under de sista åren av min prästtjänst undertecknade jag alltid med e.s.i. efter min namnteckning när jag skrev under dop-, konfirmations-, och vigselbevis. (Och gör fortfarande om jag blir anlitad för någon kyrklig handling). Förkortningen är av det latinska uttrycket Ecclesia Suecana Invariata vilket uttyds (Den) oförändrade svenska kyrkan. Min solidaritet gäller det andliga arv av tro, lära, nådemedel (ordet och sakramenten), liturgi och ämbete som skänkts oss genom "svenska kyrkan". Jag är som en person som lever i ett ockuperat land. Till det yttre får man finna sig men hjärtat har man någon annanstans. 
 
En av de ytterst dyrbara arvedelar  som skänkts oss är alltså det historiska prästämbetet som vi följaktligen bör vårda oss om och inte förakta. Hade man bara velat snegla lite utanför kretsen av präster man personligen känner så hade präst väl kunnat finnas - ja, även om man velat hålla sig inom "någon vi känner"-gränsen så hade det gått.
 
Onödigt och olyckligt nytt vägval således.
 

Kommentarer
Postat av: Anders Lundberg

Jag har dock intryck av att många präster i 60-80-årsåldern som är emot detta i grunden drivs av en känslomässig lojalitet med den yttre kyrkoorganisationen. Den evangeliska teologin medger detta steg, om de som kallar utgör församlingen. Att lekmannaledda nattvardsfiranden i stort sett aldrig skett, trots den teoretiska möjligheten beror naturligtvis på att det i grund och botten inte är en god ordning. Det strider mot den apostoliska traditionen. den ordningen är dock just en god ordning, och inte ett gudomligt bud. Ni som är emot detta borde verka för att ordningar uppbygges och etableras som på sikt kan sammanföras med de traditionella istället för att bara säga nej och avråda från deltagande.

Svar: "Känslomässig lojalitet"?Varför väljer man renovera sitt barndomshem istället för att riva "gammelkåken" med all dess charm och bygga en modern känslolös villa?
Torbjörn Lindahl

2023-07-29 @ 21:17:49
Postat av: Sonen

Jag ser det som något av en protesthandling, att man "tvingas" gå emot sin egen övertygelse. Med all respekt för de kval som lett fram till ett sådant beslut.

2023-07-30 @ 00:19:35
Postat av: Anonym

På frågan till en predikant om det fanns någon präst tillgänglig så var svaret att Harry är präst. Jag kanske avstår alla möten framöver. Vad blir nästa steg?

2023-07-30 @ 09:22:25
Postat av: Anders Lundberg

Alla ni som pratat i decennier om att ”stanna kvar” i Svenska kyrkan och verka för dess inre missionering, trots att det inte längre är en kristen kyrka, varför kan ni inte samverka med fria lutherska rörelser som vill avvisa villolärorna och istället reformera de rörelserna till att bli mer traditionella? Varför kan ni samverka med de som inte tror på Gud, men inte med de som tror på Gud? Det är helt klart en hund som ligger begraven här.

Svar: I vår trasiga kyrkliga situation finns nog mycket begravt.
Torbjörn Lindahl

2023-07-31 @ 03:18:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0