105:e dagen. Kvinnor som präster VIII (och vad det lett till)

I de tidigare avsnitten har jag skrivit om vilka konsekvenser den ökande mängden prästvigda kvinnor fått i kyrkan. Vid ett tillfälle skrev jag i slutet av ett inlägg "Har det då någon betydelse?" när jag nämnde att de prästvigda kvinnorna nu är i majoritet i svenska kyrkans prästerskap. Men jag har inte svarat på frågan om själva existensen av kvinnor som präster innebär någon förändring i kyrkan.
 
Hittills har jag uppehållet mig vid sådana förändringar i kyrkan som beror på fattade beslut. Sådant som kan läsas i justerade protokoll hos regering, riksdag och kyrkomöte. Sådant som andra än de prästvigda kvinnorna själva bidragit med. Iofs med tanken att främja prästvigda kvinnors situation, t ex biskopsutnämningar, samvetsklausulens avskaffande, begränsande behörighets- och befordringsregler för präster som inte äger övertygelse om det rätta med kvinnor i prästämbetet, tydlig förändring av "maktbalansen" i kyrkan. Makt och inflytande har förts från präster, kyrkoherdar, biskopar till kyrkoråd, förtroendevalda.
 
Att nämnda förändringar i vilka som fått/får bli präster och biskopar har påverkat kyrkan innehållsligt och trosmässigt är jag övertygad om. Vilka som ges förtroende i olika sammanhang,  vilka som får chans vara med och tala vid t ex ungdomsläger, som ges poster där dom kan vara med  och fatta  beslut - givetvis har det betydelse. Sedan ska inte förnekas att en förändring också skett i kyrkan som ingen egentligen kan påverka: det gamla kyrkfolkets trogna vandring mot graven. 
 
Men redan när jag var dekan i Synoden (sista åren av 90-talet) så satt vi en gång och försökte räkna hur många vi kände till med traditionell syn i ämbetsfrågan som velat bli präster men som antingen redan avvisats av biskopar, eller själva avbrutit sin studier (i några fall inte ens påbörjat dem) för att de insett det meningslösa då biskoparna ändå kommer neka att prästviga dem. Redan då, knappt 25 år sedan, kunde vi räkna till nästan 100. Hur många prästkallelser har missats sedan dess? Vad skulle dessa, om de fått bli präster, kunnat bidra med i kyrkan?
 
(Fortsättning följer!)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0