134:e dagen. Askonsdag

Simon och jag tog en promenad till stan under eftermiddagen. Jag funderade på att ta rollatorn men Simon tyckte jag skulle nöja mig med käppen.
- Du går snabbt nog med den.
 
Väl inne i centrum hade Simon ett ärende som snabbt var avklarat, sen gick han hemåt igen. Jag dröjde mig kvar en stund i förhoppningen att kunna hoppa på samma buss som Mats sagt han skulle åka med. Men ingen Mats på bussen. Väl framme i Hertsökyrkan fick jag förklaringen. När han stod vid hållplatsen några minuter före utsatt tid, kom föregående buss nästan 10 minuter försenad. Då tog han den istället.
 
Nå, skälet att vi båda for till kyrkan gissar ni väl. Askonsdagsmässa.
 
Bosse celebrerade och predikade. Mats hjälpte med distributionen av både aska (kors på pannan) och Kristi blod.* Exakt antal.vet jag inte men en bra bit över 30 deltagare skulle jag gissa.
 
Nu har fastan börjat. 
 

 
* inspirerad av våra koptiska vänner säger jag kropp och blod om det som utdelas i nattvarden, inte vin och bröd.

Kommentarer
Postat av: Den gamle kamraten

I Älvsby kyrka var vi 35+ på Askonsdagsmässan. Jag säger också alltid kropp och blod. Det var mycket mer så i ”gamla” handboken från 1986 för att inte tala om den från 1942. Nu är formuleringarna ”bröd” och ”vin” vanligare. I och för sig är det också korrekt men jag tycker det låter snålt. Bjuds det bara på bröd och vin vill jag ha ost.

2023-02-23 @ 01:46:35
Postat av: Thorsten Schütte

Ja, askonsdagsmässan är ett viktigt steg in i passionstiden. När min fru kom hem i går kväll undrade hon om jag hade tänd i spisen för jag hade en sotfläck på pannan. ;-)

2023-02-23 @ 08:53:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0