129:e dagen. Transpiration & inspiration

handlar det om nu. Transpirationen (studier av texten mm) är till stora delar klart. Nu handlar det om inspiration om det ska bli någon predikan (med acceptabelt flyt) i kyrkan på söndag.
 
Inspiration i predikosammanhang (i kyrkan) är för mig fr a inte att komma på vad jag ska säga, utan snarare att få struktur på vad jag ska säga. Tämligen ofta blir det tre delar I predikan * & **. Men innan denna struktur fötts fram i medvetandet är det nästan meningslöst skriva något. Men ibland tar det tid. Det har hänt att idén till struktur fötts först i sakristian 20 min före gudstjänsten. Men när det väl skett så samlas alla lösa trådar som virvlat i huvudet, till sina rätta platser likt prydnader i julgranen.
 

 
* faktiskt så pass ofta att näst äldsta dottern (nu över 40 år) redan i slutet av mellanstadieåldern lärt sig det och i kyrbänken kunde visa upp rätt antal fingrar i luften som tecken på att hon hängde med när hennes fader tog sig igenom predikans olika avsnitt. Även från vuxna har jag under åren hört att predikan i delar är lättare att både uppfatta och minnas än en predikan i "ett sträck".
 
** i icke-högmässosammanhang, t ex i bönhus mm predikar jag ofta lite annorlunda
 

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Talet tre är nästan magiskt i dessa sammanhang. Skriver man sammandraget av en rapport (det enda som beslutsfattare läser) blir det bäst med tre punkter. Färre verkar torftigt, fler glömmer man bort.
Så är det ju även i Bellmanhistorier. ;-)

Svar: Men i predikan - luthersk-pietistisk tradition - är det inte i första hand predikans huvuddel som ska vara tredelad, vilket många tror, utan tillämpningen, dvs det tilltal där predikans huvudundervisning ska ges mer personligt (tillämpas) till alla utifrån vars och ens "själatillstånd": sovande/ sorgliga, väckta/bekymrade respektive troende/benådade.
Torbjörn Lindahl

2023-02-18 @ 10:02:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0