127:e dagen. Klimatförnekare

har jag ibland blivit kallad. Med rätt eller orätt vet jag inte. Jag tror absolut att klimat finns - och kommer att finnas kvar så länge världen består. Då är man väl ingen klimatförnekare! Vad jag däremot kan känna mig osäker om - absolut inte förnekar! - är att den uppvärmning av jorden som kunnat konstateras de senaste århundradena till övervägande del skulle ha sin orsak i sådant som människor gjort eller fortfarande gör.
 
Nå, om det nu är så att människans påverkan på klimatet är så stor som det sägs då är det givetvis viktigt försöka få ner koldioxidutsläppen i världen så mycket och så snart det går. Så långt är jag med.
 
Men nu har det nått mig att Sveriges andel av världens samlade koldioxidutsläpp bara är 2 promille (två tusendelar). Då inställer sig frågan hur angeläget - i ett världsperspektiv - det är att just Sverige till stora kostnader och Mycket möda och stort besvär satsar på att eliminera vår ytterst blygsamma del av jordens totala koldiixidutsläpp?
 
Varför inte istället satsa på förnyelse av kolkraftverk i Indien och Kina? Våra resurser skulle kanske göra både mer och snabbare nytta där. Men sånt får man inte säga. Varför inte, undrar jag.
 

Kommentarer
Postat av: Den gamle kamraten

Faller denna åsikt under din ganska allmänna hållning att inte hålla med i vad de flesta anser?

Svar: Se svar till Torstens kommentar
Torbjörn Lindahl

2023-02-16 @ 01:19:30
Postat av: ATL

Klimatet bryr sig inte om nationsgränser. Att jämföra Sverige med Indien är lika irrelevant som att jämföra Delhi med hela EU. Relevant är rättvisa (=jämföra utsläpp per person) och ekonomi (=jämföra kostnaden per reducerat ton CO2-utsläpp).

Svar: Se svar till Torstens kommentar
Torbjörn Lindahl

2023-02-16 @ 07:51:47
Postat av: Thorsten Schütte

Med ditt resonemang borde ju invånare i Luxemburg eller Monaco inte engagera sig alls i att minska utsläppen, det räcker att Kinas, Indiens och några stora länders till invånare gör uppoffringar. Logisk kortslutning. Det enda raka måste ju vara att utgå från utsläppen per capita!
Sedan kan man ändå föra resonemang vilka utsläppsminskningar och var är det lägst hängande frukterna att börja med, men det är en annan diskussion.
Och jag håller med dig om att själva ordet "klimatförnekare" är en veritabel skvader. ;-)

Svar: Det är just frågan om var de "lägst hängande frukterna" finns som är det intressanta tycker jag. För mig är det inte en "annan diskussion".
Det är ju precis som min broder (ATL) säger: utsläpp bryr sig inte om nationsgränser. Alltså kan man fråga sig - om vi nu så snabbt som möjligt vill åstadkomma så mycket som möjligt - det vore mer effektivt hjälpa de riktigt stora utsläpparna - bl a Kina och Indien - att minska sina. (USA får anses ha råd klara sina).

Men att vi på längre sikt givetvis bör ha rättvisa i utsläpp i förhållande till befolkning (BNP?) är något jag INTE FÖRNEKAR. Men nu - särskilt om situationen är så desperat som ofta hävdas - så borde största effekt på kortast tid vara ett mål.
Torbjörn Lindahl

2023-02-16 @ 09:27:03
Postat av: Gunnel

Därför att vi är bara drygt 1 promille av världens befolkning. Vi släpper ut mer otyg i rymden än vi har rätt till.

Svar: Se svar till Torstens kommentar
Torbjörn Lindahl

2023-02-16 @ 12:02:17
Postat av: Thorsten Schütte

Jag köper resonemanget att bidra till effektiva klimatåtgärder i andra länder med två viktiga inskränkningar:
1) Det ska inte vara den obotfärdiges förhinder, för trovärdighetens skull måste man även städa framför egen dörr
2) Kontroll och uppföljning måste vara noggranna och oberoende, annars blir det lätt "greenwashing", den moderna formen av avlatshandeln.

Här hemma bör bilisterna avlastas på utsläppsneutrala sätt, inte genom populistiska skattesänkningar på fossila drivmedel. Ett sådant sätt är att avskaffa en korkad skatt: https://msverige.se/sa-tycker-vi/nyheter/installd-reform-har-kostat-bilister-45-miljarder-kronor/

Svar: Nej, inte den obotfärdiges förhinder..Men "trovärdighet" kan ju iofs också vara att hjälpa grannen sopa (skotta?) först - om det drivit metervis med snö på hans bro men inte på min. (En skillnad mellan grannar som jag tydligt fått leva med i radhus och tidigare i hyrd villa.)
Torbjörn Lindahl

2023-02-16 @ 14:32:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0