190:e dagen. Dömd till döden

på engelska Shackled heter boken jag i stort sett sträckläst under ett drygt dygn.
 
Handlar om en kvinna, Mariam Ibraheem, från Sudan, född i flyktingläger av en etiopisk flykting, ortodox kristen. Modern uppfostrar henne som kristen trots att fadern är muslim.
 
I boken får vi först läsa om moderns öden, hur hon tar sig ur flyktinglägret och lyckas försörja sig som egen företagare, trots svårigheter. Modern är angelägen att Mariam ska få god utbildning och trots kamraters och lärares trakasserier pga sin kristna tro, hjälp från en katolsk kyrka och en grupp hängivna nunnor kommer hon till slut in på universitet och kan utbilda sig till läkare.
 
Men till slut kommer verkligheten ifatt henne. Eftersom hennes far var muslim ska hon officiellt räknas som muslim. Och trots domstolar och hot vägrar hon att offentligt avlägga den muslimska trosbekännelsen och blir då slutligt dömd till döden.
 
Hennes fall blir uppmärksammat i hela världen. (Jag minns själv uppmärksamheten i media 2014.)
 
Nu ska jag inte avslöja hela boken, bara säga att om vi kristna i Sverige understundom tycker att vi är motarbetade för vår tro så det bara en tredjedel av första bokstaven i förnamnet.
 
Mariam Ibraheem: Dömd till döden (Sjöbergs förlag 2022)
 

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Det är skrämmande att många företrädare för de tre abrahamitiska behandlar varandra så illa. Släkten är värst?
Betydligt ofarligare strid här:
https://www.gp.se/fria-ord/regeringen-m%C3%A5ste-fixa-pensionsmissen-1.97395696

Svar: Att kalla tre religioner för "Abrahamitiska" syftar mest på hur de härleder sin tillkomst. Men det betyder inte att det finns något väsentligt andligt gemensamt för alla tre. Jo, med judarna har vi något viktigt gemensamt: löftena om Messias. Men med muslimer knappast mer än att det finns en Gud och att Jesus levat. Men det som för oss kristna är absolut centrum - att Jesus är Guds Son och att han uppstod kroppsligen ur graven - det är för muslimer en stötesten och värsta sortens hädelse. Att människor med en sådan tro blir motarbetade och förföljda (i länder där islam är i majoritet) är snarast helt enligt den muslimska instruktionsboken och inte något enstaka olyckligt avsteg från den förment vidsynta abrahamitiska öppenheten.
Torbjörn Lindahl

2023-04-20 @ 10:22:04
Postat av: Thorsten Schütte

Håller med om att dessa tre religioner inte är ekvidistanta. Men kristna har genom historien ofta behandlat muslimer och judar lika illa som i dag främst muslimer gör med de andra två. Och judiska extremisternas agerande not kristna och muslimer i Israel ger obehag, inget har man lärt sig av den egna historien...

Svar: Alltid dessa extremister...
Torbjörn Lindahl

2023-04-20 @ 17:29:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0