175:e dagen. 175-årsfirande

lär det också i år vara för svensk frikyrklighet har jag sett någonstans. Om det är sedan var grundandet av första frikyrkoförsamlingen eller första offentliga baptistdopet minns jag ej. Läste ej heller så noga. Bryr mig inte heller så mycket om det. Känner mig lite som Ferdinand på julafton i det avseendet.
 
När man tillhör en kyrka vars rötter tydligt är allmännkyrkliga (=katolska) - ämbetet och sakramenten - och vars "start" i vårt land bara innebar att den då redan existerande kyrkan nådde nytt geografiskt område* som då knappast ens var ett avgränsat land i modern mening; den som tillhör en sådan kyrka kommer alltid att tycka att moderna samfund och dess jubileer är av helt underordnad betydelse. 175 år är ju också i ett större kyrkohistoriskt perspektiv en så pass begränsad tid att många sådana tider passerat. Från reformationens start i Sverige till slutet av 1600-talet. Och därefter nästan två sådana perioder till innan den lutherska statskyrkans dagar var räknade. För att inte tala om den betydligt längre s k medeltiden på vilken vi moderna protestanter bara lärt oss kasta en föraktfull sidoblick över axeln.
 
Man får nästan lust att säga som till alltför självmedvetna tonåringar: väx upp!
 

 
* att det vi kallar "svenska kyrkan" (ursprungligen bara omnämnd som Guds församling i Sverige) skulle räkna sin start från Uppsala möte 1593 är enligt min ringa mening en lutherskt konfessionell särmening som jag aldrig kommer att känna samhörighet med
 

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

1848 var det första baptistiska dopet i Vallersvik i Halland. Och, även om jag nu är medlem i SvK, är stolt över mina frikyrkliga rötter! Frikyrkan har betytt mycket både för nyväckt kristen tro och för samhället som helhet

Svar: Stolt över sina rötter får man vara.
Torbjörn Lindahl

2023-04-05 @ 09:02:44
Postat av: Anders Lundberg

Med en nuvarande struktur från 1982, lagfäst 1999 är Svenska kyrkan ett av Sveriges yngsta kyrkosamfund. Då imponerar 175 år. Men med åldern på de svenska församlingarna och stiften är det annorlunda.

Svar: Håller med.
Torbjörn Lindahl

2023-04-07 @ 22:09:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0