12e söndagen efter Trefaldighet

I dag var det Mats som ledde mässan och predikade (Bosse är borta). 55 var vi i gudstjänsten enligt kyrkvärden.
 
Hörvärd predikan som vanligt. (En av deltagarna uttryckte för mig efteråt sin stora glädje över predikan). Mats nämnde detta med den nödvändiga sabbatsvilan (kvinnan i texten botades ju på en sabbat och det gillade inte synagogsföreståndaren, därav sabbatsmotivet) som nu för oss kristna blivit söndagsvila eftersom vi firar vilodag på Kristi uppståndelses dag. Han berättade också att två gånger i historien har man försökt bryta den traditionella veckorytmen på sju dagar och infört tiodagarsvecka. Dels efter franska revolutionen och dels efter den kommunistiska i Ryssland. Men ingendera gång fungerade det så man var tvungen återgå till den ursprungliga gudomliga ordningen.
 
Friheten i Kristus är ju temat för dagen och redan i beredelseordet (skriftetalet) fick vi höra om den frihet från synden som förlåtelsen innebär. När Mats sen i predikan talade om det liv i frihet som en kristen får då nämnde han att det kristna livet, av otvungen kärlek bör präglas av enkelhet, generositet och gästfrihet. Fin sammanfattning, tycker jag.
 
I liturgin hade Mats hjälp av unge (!) kollegan Niclas (50 år ung!) som han jobbat många år tillsammans med i Malmberget. Sedan Niclas också fick sluta i Gällivare pastorat dyker han upp i Hertsökyrkan då och då.
 
Vid kyrkkaffet initierades av diakon Ulrica ett samtal vid kaffeborden om vad vi kan göra för att hjälpa människor i  församlingen till fördjupning i tron och hur vi mer tydligt kan ta hand om dem som är nya i gemenskapen. Sådana frågor har vi diskuterat förr vid kyrkkaffen, men samtalet måste hållas ständigt levande.
 
Här framkastades idéer om både bibelstudiegrupper och hemgrupper. Själv nämnde jag en idé jag länge burit på, nämligen att indela gudstjänstfirarna i grupper (6-7 st) utifrån var dom bor och att dessa sedan inom respektive grupp lär sig varandras namn och utseende tillräckligt bra för att kunna ta åtminstone det ansvaret för varandra att notera om någon regelbunden besökare plötsligt saknas i flera veckor. (Om gruppmedlemmar dessutom vill börja träffas utöver mötena i gudstjänsten får enligt min ringa mening var en helt annan och frivillig sak).
 
Vid kaffebordet fick jag sen ett samtal med yngre man som jag sett i kyrkan några gånger. Mycket fint samtal. Vi satt kvar ända till det var dags för honom gå till västlaestadianska bönhuset där han har sin mest regelbundna gemenskap. Men han uttryckte tydligt att om man också ska gå i kyrkans gudstjänster då är det här i stan Hertsökyrkan som gäller.
 

Kommentarer
Postat av: Erica H

Hoppas ni någon gång kommer fram till några konkreta åtgärder också i Hertsökyrkan och vilka som ska genomföra dem? Hur gick det med det? Mkt prat om hur det bör vara och sällan hur det faktiskt är; vad som lokalt kan genomföras och vilka som utför det som ska göras. Inget sker utan att viljan finns att konkret göra något. Tacksam jag inte är kvar. Svårt att trivas i en gemenskap där vissa räknas och andra inte.

Svar: Hoppas gör jag också.Håller helt med om att "inget sker utan att viljan finns att konkret göra något".
Vilken vilja har du att "konkret göra något"?
Välkommen med att ge ditt bidrag.
Torbjörn Lindahl

2022-09-08 @ 18:08:14
Postat av: Erica H

Jag har lagt min vilja & bidrag att konkret göra något tillsammans med människor som faktiskt vill göra något med mig och tillsammans med andra. Människor som accepterar olikheter och ser rikedomen i det. Jag har ingen vilja att göra något konkret i Hertsökyrkan. Har inte varit dit på över 1 år och 9 mån. Bra om ni tar hand om nya och även får tron att fördjupas för de som är med.

Själv tror jag mest det blir tomtebloss då hjälpen att få växa vidare efter t ex alphagrupp är mager. Du får vara beredd att klara dig själv vilket få av oss gör. Tappat räkningen på alla oss som upplevt "tomteblosskristendomen" inom din kyrka.

Svar: Noterar - återigen - att du ägnar så stort engagemang åt något du påstår dig ha lämnat. Om dina kritiska ord ska bli något mer än bara meningslöst gnäll - vilket jag mycket väl tror att de skulle kunna bli - behövs både mer konkretion och vilja bidraga I verkligheten. Och då är kanske inte ett öppet blogg-komentarsfält bästa spelplanen. Du vet hur du når mig.
Torbjörn Lindahl

2022-09-08 @ 21:57:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0