Tacksägelsedagen

Tog bilen till kyrkan. Försökte via telefon erbjuda Mats skjuts då jag tänkte att han var på väg till bussen. Han satt istället på cykeln (eller ledde den just?) precis på väg uppför Lv7-backen som många av oss gamla lulebor säger än idag trots att det är längesedan regementet lades ner och området numera heter Kronan. 
 
Nå, i kyrkan möttes vi och efter högmässa och kyrkkaffe fick jag chansen undervisa honom i konsten cykla till Hertsökyrkan utan att behöva ta Kronanbacken (Lv7-backen) utan att ta onödigt lång omväg. En konst jag till fulländning behärskar eftersom jag 1) cyklat till Hertsökyrkan många gånger under min tid som distriktspräst 2) som barn bott i den del av stan där de i denna sak aktuella genvägarna finns.
 
Men det var först efter högmässsn denna undervisning kom till stånd.
 
Mässan leddes av Bosse som både predikade och celebrerade. I mässan förrättade han även dop av man, ursprungligen från Syrien men som blivit kristen i Libanon men ej hunnit bli döpt innan han kom till Sverige. Fin högtid. 
 
I tacksägelserna nämndes även Anna-Lena Pettersson som dött hastigt 74 år gammal. Tillsammans med sin man Torbjörn (död sedan några år) har hon varit kyrkvärd i Hertsökyrkan (nästan?) ända sedan den byggdes. Jag har fått förtroendet förrätta begravningen som blir 20 okt 12.30 i Ljusets kapell.* Att en person, som jag väl känner - och träffade till synes vid god hälsa i domkyrkan bara två dagar före hon dog - som bara är 5 år äldre än en själv dör "knall och fall" känns ju lite onödigt närgånget....
 
Vid kyrkkaffet fick jag sitta tillsammans med den nydöpte och hans fadder. Som tur var kom Marcos (kristen fr Egypten) till vår hjälp som tolk så slapp vi ta allt på stapplig engelska.
 
Väl hemma blev det promenad runt Mjölkuddsberget. Sonen och jag skildes åt vid industriområdet just bortom berget. Han fortsatte via Porsön- Björkskatan runt hela fjärden. Jag genade hem via Klintbacken
 

 
* vid sorgehusbesöket fick jag veta att Anna-Lena var syster till Leif Enström, en man jag (vad jag kan minnas) aldrig träffat men ofta hört talas om. Han dog under sina teologistudier ungefär samtidigt, eller några år innan jag påbörjade mina.
 

Kommentarer
Postat av: SigridL

Leif Enström minns jag med glädje från min tid i Uppsala. Var med i en bibelstudiegrupp han ledde. En fantastisk människa.

Svar: Jag har bara hört gott om honom - bl a från dig tidigare här på bloggen.När var det han dog? Hur gammal var han?
Torbjörn Lindahl

2022-10-13 @ 09:19:28
Postat av: S

Han hade leukemi och det visste både han och vi. Vet inte exakt när han dog, men jag kom till Uppsala 1971, så antagligen innan 1973 års utgång. Någon här vet säkert. Då hade ha läst teologi ett tag, så han var mellan 20 och 25.
En förlust för den församling där han kunde ha hamnat. Kanske den vänligaste jag träffat.
Nu ska jag ta itu med dina bussar igen och försöka få iväg det här.

2022-10-13 @ 17:24:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0