Den helige Mikaels dag

Idag firade jag högmässa Göteborg. I en liten f d frikyrka som nu ägs av Imanuelsförsamlingen, en gudstjänstgemenskap inom Missionsprovinsen. Hur många vi var vet jag inte exakt men betydligt fler än vi brukar vara i Hertsökyrkan. Stort igenkännande i gudstjänsten. Bara några få detaljer som skilde, annars hade det kunnat vara som vilken gudstjänst som helst på hemmaplan.
 
Celebrant var Bengt Birgersson och predikant prästen Jan Bygstad från Norge som tidigare under helgen medverkat i det som var huvudanledning till min resa, prästmöte med Missionsprovinsens prästkollegium.
 
Detta möte ger mig ingen som helst anledning ändra det jag tidigare uttryckt: ett enda prästmöte i Missionsprovinsen innebär att man möter teologi och kunnighet av en kvalité som man knappast ens erfarit på alla prästmöten tillsammans man deltagit i hemma i Luleå stift.
 
Jan Bygstad talade om de s k Messianska församlingar som börjar spira bland judar, inte bara i Israel utan även i andra länder, kanske fr a USA. Det visar sig dock att de flesta judar som kommer till tro på Jesus väljer engagemang inom någon av de historiska kyrkorna. Men så inte alltså den grupp som formar nya jude-kristna gemenskaper. De flesta av dessa är påfallande reformert präglade sades det med åtföljande svaghet i sakramentssynen. Sett ur vår lutherska synvinkel alltså.
 
Men kanske kan Missionsprovinsen ge sitt bidrag till en breddning av den evangelskt-reformatoriska närvaron bland judar i det heliga landet. En ung man från Tel Aviv har nämligen - på vägar som jag fick förklarade för mig men nu inte förmår redogöra för - dels blivit kristen, dels gift sig med kvinna från Västerbotten och även fått kontakt med Missionsprovinsen. Han är nu prästkandidat och kommer - om Gud vill! - att bi prästvigd  inom Missionsprovinsen med avsikt starta ett kristet arbete bland judar i Israel. Mycket trevlig man - och kunnig, vilket man förstod då man tog del av hans inlägg i samtalet efter Jan Bygstads föredrag. Sammanlagt mycket intressant alltså.
 
En del i ett prästmöte ska alltid vara att biskopen berättar vilka han kallar predika resp vara orator (i praktiken föredragshållare) vid nästa prästmöte. Det senare blev undertecknad. När nu bara en enkel komminister från Norrland ska hålla föredrag så är det ju ytterst tveksamt om jag efter nästa år kan ha kvar min uppfattning om den goda teologiska kvalitén på Missionsprovinsens prästmöten.
 
Bilfärd till Göteborg sedan med Tord Nordblom (med vilken jag besteg fjället Akka vid stora Lulevattnet 1972). Dock mycket vägarbete i staden som gjorde att resan tog tid. Pga alla avspärrningar och enkelriktningar blev vi vid ett tillfälle tvungna köra in i ett P-hus, in på ena sidan, upp en våning och sen ner och ut på andra sidan. 
 
Övernattning fick jag sedan hos familjen Birgersson. Stort hus i fyra våningar (inkl källare). Gott om plats utöva gästfrihet således. Om de som visat mig gästfrihet fått änglar till gäster (Hebr 13:2) låter jag dock vara osagt.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0