30:e dagen. Tradition

i hemmet. Ärtsoppa och pannkaka till middag på torsdagar. Det ruckar vi inte på. Skulle jag ändra på det kunde jag lika gärna bli för kvinnor i prästämbetet också. Då förstår ni hur omöjligt det är. Eller rösta på sossarna i kyrkovalet, då förstår ni ännu mer hur omöjligt det vore.
 
Apropå sossar, läste idag i någon tidning att en (s)-ledarskribent någonstans i landet uppmanat (s)-ledamöterna i kyrkomötet att inte stödja den motion som vill att präster som inte vill viga par av samma kön ska förlora rätten till prästämbetet (bli "avkragade" som man säger). Han menade att om svenska kyrkan ska vara en öppen folkkyrka då måste den rymma en bredd av traditioner och åsikter. Och alla måste tolerera att det inom kyrkan finns folk som inte tycker som jag. Man häpnar. En sosse!*
 
Men det jag mest funderar över när det gäller "avkragningsmotionen" är 
 
Hur ska det hela genomföras? 
Först måste väl någon ändring i kyrkoordningen genomföras så att ytterligare ett behörighetskrav för prästämbetet införs. Kommer det kravet bara att läggas på dem som fr o m nu prästvigs eller kommer det gälla redan tjänstgörande och pensionärer?
 
Och hur ska det kontrolleras?
Om man tänker sig att man ska ställa varje präst inför möjligheten att "vägra viga" ett par av samma kön så kommer det med nuvarande takt att ta årtionden innan varje präst i landet fått chans göra denna vägran och då har redan många präster hunnit gå i pension eller dö. Dessutom måste man ju frakta runt tillgängliga enkönade vigselpar i alla församlingar så att diskriminerande vägran kan ske överallt. Och här visar sig problemet. Det kan ju nämligen tänkas att par av samma kön i Stockholmsområdet (de flesta dylika vigslar har hittills skett i storstäderna) hellre vill vigas där i gemenskap med släktingar och vänner än låta sig flygas och bussas till mindre församling i övre Norrland där någon för dem helt okänd präst ska få chansen vägra viga dem.
 

 
* en följdfråga som infinner sig (aproå tidigare inlägg å denna ringa blogg) är om denne sosse - som i värsta fall skulle kunna beskrivas som en som stöder dem som kan tänkas diskriminera - nu plötsligt blivit höger?? Bäst fråga min gamle kamrat om saken!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0