28: e dagen. Höger och vänster 2

Lovade skriva lite mer om det jag skrivit med anledning av* något som min gamle kamrat skrivit. 
 
Vilken typ av frågor ska huvudsakligen definiera vår bild av höger och vänster i politiken?
 
Demokrati?
En gång i tiden var det väl så. Den liberala vänstern stod för de klassiska friheterna** mot de konservativa, de besuttna som inte ville släppa sin makt. Men senare? Särskilt när socialister av alla slag börjat abonnera på vänsterbegreppet.
 
Om vänster är demokrati hur kan då världshistoriens värsta förtryckarregim - sovjetkommunismen -  vara vänster?
 
Alltså byter vi filter och tänker på
 
Ekonomi.
Fri företagsamhet är höger och planekonomi är vänster, det anses ju självklart. Men friheten starta och driva företag måste ju en gång tillhört de liberala grundfriheterna, alltså - på den tiden! - vänster.
 
Men tar vi ett delbegrepp inom det ekonomisk området, s k
 
Fördelningspolitik
dvs att med hjälp av skatt omfördela rikedomar från rika till fattiga, då är det väl vänster utan tvekan? Men då blir ju problemet att Sverigedemokraterna vunnit en av sina stora segrar i regeringsförhandlingarna med ren vänsterpolitik - bevara den pandemihöjda A-kasseersättningen, tvärt emot moderaternas tydliga vilja. Och SD är väl ändå mest höger, eller?
 
 Och ännu värre blir det när man går över till det som mer berör
 
Moraliska frågor
Fri abort anses väl vara vänster. Och kvinnorörelsens kamp likaså. Men då kan man notera att någon gång har det skett ett s k Paradigmskifte. I kvinnorörelsens barndom lär ha funnits pionjärer som kämpde mot abort med motiveringen att abort hjälper mannen springa från sitt ansvar. Alltså sågs abort (i alla fall av vissa kvinnoförkämpar) som stöd för det patriarkala samhället, alltså höger.
 
Inte lätt kunna skilja på vänster och höger således. Och särskilt utmanande blev det i en av duellerna mellan Magdalena Andersson och Ulf Kristersson. Frågan var hur dom såg på idén införa ett tredje juridiskt kön. Något som definitivt måste ses som något nytt i vårt land. Andersson mot och Kristersson försiktigtigt öppen för nyheten. Borde inte ledaren för det historiska konservativa partiet i landet hellre vara mot. Men det är väl som jag tidigare skrev om detta att numera synes moderaterna vara superliberalismens parti - alla gör precis som dom vill.
 

 
* inte nödvändigtvis någon diskussion med/mot honom alltså.
 
** yttrandefrihet, tryckfrihet, föreningsfrihet,  religionsfrihet (har jag glömt någon?)

Kommentarer
Postat av: Den kvirrige kamraten

Visst växlar det och utvecklas vad gäller höger-vänster. Onekligen. Man kan lägga många raster. Intressant är att bloggaren först i slutet kommer in på ”moraliska frågor”. För mig är också ekonomi, demokrati och sånt moraliska frågor på ett gemensamt, inte bara privat, plan.

Svar: Den inbördes ordningen i mina vänster-höger-filter ska inte tillmätas avgörande betydelse annat än möjligen tidsmässigt. Liberalismen som dominerande vänsterkraft hör ju 1800-talet och början av 1900-talet till.
Givetvis är även ekonomi och miljö mm (samhällsgemensamma) moraliska frågor.

Jag hade givetvis kunnat skriva "privatmoraliska" ("tänkte inte på det") även om "privata" frågor även har betydelse för samhället, t ex familjens ställning och behovet av trygga familjer - där pappan inte saknas t ex.
Torbjörn Lindahl

2022-11-09 @ 08:33:14
Postat av: Andreas Holmberg

Begreppsanvändningen höger-vänster blir ju med nödvändighet lite skiftande eftersom man alltid ligger till höger resp vänster relativt något annat. Liberalerna t ex har ju gått från att räknas som vänster till att (idag) räknas som höger, men det måste inte nödvändigtvis bero på att partiet ändrat sej. Det kan det visserligen bero på, men detta i sin tur kan ju komma sej av att man, som varje bilförare vet, måste svänga till höger ibland för att inte hamna i diket (liksom man stundtals måste svänga åt vänster).

2022-11-09 @ 10:04:49
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Markus

En del statsvetare använder två höger/vänster-axlar:

- Ekonomisk politik, där fri företagsamhet, marknadslösningar i välfärden, låga skatter, minskad statlig kontroll och budget är höger.

- GAL (Grön, Alternativ och Libertär/Libertariansk) TAN (Traditionell, Auktoritär och Nationalistisk) - där paternalism, kulturbevarande, minskad invandring, misstänksamhet mot identitetspolitik, misstänsamhet mot internationell handel och förespråkande av protektionism är höger.

C är utpräglat GAL + ekonomiskt höger.

Socialdemokraterna är djupt splittrade om GAL/TAN, men just nu tar man raska steg från GAL till TAN.

Även Dadgostar har signalerat att V skall vara ett parti även för dem som vill äta kött, åka MC och ogilla identitetspolitik. Får se om hon lyckas med den manövern.

2022-11-09 @ 10:28:41
Postat av: Thorsten Schütte

Höger-vänster-skalan är endimensionell. Jag tycker att det tvådimensionella H-V / GAL-TAN - diagrammet ger en mera precis placering.

2022-11-09 @ 13:11:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0