Femte söndagen i påsktiden

Och idag var jag på plats där jag oftast är på söndagarna, i det som jag räknar som min* församling dvs i kyrkans högmässa. Och platsen vet ni.
 
Johan ledde mässan och predikade. Mats hjälpte till med distributionen. Jag måste tillstå att under det år som gått sedan Johan blev präst har han klart vuxit till som predikant (kunnig liturg** har han hela tiden varit), klart och redigt med ett tydligt personligt tilltal som engagerar.
 
62 deltagare, enligt uppgift. Men då inkluderas en gästande PRO-kör om ca ett dussin personer.
 
Kyrkkaffegemenskap med vänner som hade tänkt hälsa på mig på sjukhuset men som inte hann innan jag var därifrån.
 
Detta är nu tredje dagen i rad som jag tagit en flera kilometer lång promenad efter hemkomst från lassa. Gubben är på G.
 
Nu väntar jag på att grillen blir varm så ska sonen och jag äta grillat för första gången i år. Ca en månad senare än förra året.
- - -
Maten blev god. Nu är sommaren här😊
 

 
* för "femtielfte" gången: ordet "min" betyder inte att jag äger, eller styr över, gudstjänstgemenskapen utan är ett uttryck för samhörighet och tillhörighet - där jag vill jag vara hemma.
 
** dock har han alltid sjungit fel i början av nattvardsliturgin, något som vi skämtat om många gånger. Men idag blev det rätt 👏👏. När vi efteråt talade om det tänkte Mats att felsjungningarna kanske berott av påverkan från tonus ferialis, en musikvariant som fanns i 86 års handbok men som nu försvunnit. Jag har dock alltid gillat den men när jag under mina prästår försökt introducera den har motståndet oftast varit kompakt från musikerna

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Det är fortfarande inget som hindrar att man sjunger tonus ferialis, Torbjörn! Om man hittar nån villig musiker, alltså. Från sakkunnigt håll har jag nämligen hört att HB17 inte reglerar musiken, bara föreslår olika kompositioner och serier. Så man kan även sjunga Richard Noréns melodi till Laudamus (697:7!) - för omväxling, t ex under trefaldighetstiden! - och t o m sjunga den allra enklaste melodin till "Tackom och lovom" som flitigt använts i halvlågkyrkliga sammanhang: G GG G F# G A: // G G F# G F# G A / G F# G A / G C B A / D E F# G!

Svar: Då var det det här med villig (=intresserad) musiker!? Sen blir ju följden en ändring av texten i "upplyft era hjärtan" - om man ska vara konsekvent och inte (som ibland gjorts) sjunga solemnis till "upplyft er hjärtan..." Och börja med ferialis först vid "Ja, sannerligen...".I de agendor som ännu används i Hertsökyrkan (som jag utformade för ca 20 år sedan) har vi visserligen ferialistextvarianterna i högerspalt men dom har aldrig blivit brukade. T o m min ork och lust vara "kärringen mot strömmen" var begränsad.
Torbjörn Lindahl

2022-05-16 @ 03:47:54
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Den gamle kamraten

Vilken tur att jag inte ger mig på liturgisk sång. Skulle bli ”tonus fecalis” över hela linjen.
Kul att du tillfrisknat och är på gång-gång.

2022-05-16 @ 08:40:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0