Jungfru Marie bebådelsedag

Men helgens aktiviteter började tidigare.
 
Skälet till att bror och svägerska kom upp redan i fredags kväll var att vi igår lördag hade årsmöte med Frimodig kyrka i Luleå stift. Och vi samlades under lördagseftermiddagen drygt 15 personer i Hertsökyrkan som just var platsen där initiativet togs till bildandet av en stiftsgrupp för ca 15 år sedan. Fyra av oss närvarande igår var med redan den gången.Lite tillbakablickar blev det för oss gamla rävar, men samtidigt roligt att se att vi blivit fler och att nya engagerade tillkommit.
 
Efter det formella årsmötet berättade min bror lite om valresultatet för Frimodig kyrka i förra höstens kyrkoval. Eftersom han tillhört en analysgrupp på riksplanet kunde han visa statistik om var i landet vi är starka och hur trenderna är i olika landsdelar.
 
Eftermiddagen avslutades med mässa kl 16.30 ledd av Johan till vilken (mässan alltså!) ytterligare några personer dök upp. Han hade bebådelsedagstema för gudstjänsten även om han i inledningen erkände att han fuskade lite. Det var ju ännu kvar en och en halv timme till helgsmålstid då helgen officiellt går in.
 
Just när helgen gick in satt Mats och jag i bilen och beslöt svänga av på Örnäset och gå på gudstjänst i Fridsförbundets bönhus. Två predikningar. (Församlingsdagar med kallade predikanter,  gudstjänst i bönhuset både lördag och söndag.)
 
- - - 
 
Idag var det dock bebådelsedag på riktigt. Enligt vår kyrkas kyrkoår skulle man kanske tillägga. Det var ju först på 50-talet man beslöt ta bort några vardagshelgdagar och flytta dem till närmaste helg.*
 
Bosse ledde mässan och höll en innerlig predikan där han talade om vikten av tron på ängeln Gabriels besök hos Maria, dvs tron på att Jesus blivit till i Marias moderliv utan mans medverkan, varken Josef eller okänd romersk soldat.  Tron på "jungfrufödseln" har hört till den kristna tron från allra första början och är inget som i efterhand kommit in genom hedniska gudasagor. Han kom även in på respekten för livet från dess tillblivelse. Överallt där kristendomen börjat prägla omgivningen har seden att sätta ut oönskade barn till de vilda djuren i skogen försvunnit. Likaså har genom hela historien abort alltid varit främmande för all seriös traditionell kristendom.
 
Kyrkkaffe med tårta. 51 närvarande, enligt tjänstgörande kyrkvärd. Ovanligt många barn i gudstjänsten. Glädjande.
 
Mats och jag tog buss hem men klev av i centrum och promenerade därifrån.
 

 
* Bebådelsedagen 25 mars till närmaste söndag; Midsommardagen 24 juni och Alla helgons dag 1 november till lördagar. (Att ge folk två dubbelhelger betydde givetvis något för stora folkgrupper på den tid när även icke-skiftarbetande arbetade lördagar.)
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0