Askonsdag

Mässa med distribution av aska (de som vill får ett kors med aska tecknat på pannan.) En tradition vi nog haft i Hertsökyrkan i ca 20 år. En av våra äldre kyrkvärdar sa till mig när vi stötte ihop efter mässan:
- Det var lite ovant i början, men nu har man vant sig. 
Bosse ledde mässan och jag fick vara medhjälpare. Drygt 30 deltagare.
 
Fin mässa. Men det som grep mig mest var Bosses predikan. Han gav ett personligt vittnesbörd (som väl innebar att han något avvek från dagens texter).
 
Han berättade att gångna söndag hade han och hustrun  varit på ortodox gudstjänst i Torneå (hon är finska och ortodox kristen). Den söndag som i vårt kyrkoår kallas Fastlagssöndagen är i det ortodoxa året en söndag med "något slags förlåtelsetema". Det innebär att alla gudstjänstfirare ska tilltala varandra och be om förlåtelse (lite laestadianskt, tyckte Bosse). Eftersom det fanns många ukrainare och ryssar i gudstjänsten var det gripande se hur just dessa inte bara tilltalade varandra utan under tårar omfamnade varandra och bad om förlåtelse. Gudstjänsten slutade sedan med att en ukrainsk kvinna bad en lång (ca en A4-sida uppskattade Bosse) förlåtelsebön medan alla övriga gudstjänstdeltagare stod på knä. Stämningen var så kompakt att han nästan inte orkade vara kvar inne i kyrkan, berättade han i sakristian efteråt.

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Tack för detta gripande vittnesmål om försoning och förlåtelse i dessa onda tider!
Startade också fasttiden med mässa inklusive aska i går. i dessa tider kändes det extra meningsfullt!

Svar: Extra meningsfullt var ordet, sa Bull
Torbjörn Lindahl

2022-03-03 @ 09:13:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0