25000

dagar har jag levt. Dvs i ondsdags lär ha varit den exakta dagen. Det fick jag veta av min tvillingbror som var här på middag igår kväll. Tillsammans är vi alltså drygt 50000 dagar gamla.
 
Att räkna dagar är en familjetradition. Pappa höll alltid reda på hur många dagar han och mamma varit gifta och man kunde när som helst fråga honom; inom 30 sek hade man alltid svaret. Alla jämna  tusental och tal med samma siffror (5555 osv) gav anledning bjuda familjen på tårta. Men till slut måste han - matematiker som han var - hitta på något roligare. Då började han fira primtal dvs sådana udda tal som inte är delbara med något annat heltal. Och när det blev för enkelt då blev det firande när det var primtalstvillingar dvs två udda tal i rad som var primtal eller t o m primtalstrillingar. Så om kära läsarna undrar varför jag blivit som jag blivit så har ni svaret här; vi hade en entusiastisk matematiker i huset.
 
Nå, matteådran rann huvudsakligen till mina syskon. Min tvillingbror bl a som igår visade en liten finurlig app han själv konstruetat att ha i telefonen med vilken barn enkelt kan öva de fyra räknesätten i fyra olika svårighetsnivåer. Helt suverän grej säger jag. Han skapade den när något barnbarn behövde lite hjälp med multiplikationstabellen...
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0