Midsommardagen

Alltså lördagen, enligt svenska kyrkans kyrkoår, var vi inte många på kvällshögmässan kl 18. Bara 12 personer. Var befann sig alla övriga? I sina sommarstugor? Dom får väl komma ikväll istället då vi firar Joh. Döparens dag. Ikväll leder Mats mässan.
 
Igår var det jag. Redan i inledningen nämnde jag att denna dag i nuvarande evangeliebok tydligt getts karaktären av skapelsens söndag. Jag berättade också att för många år sedan (bortåt 40 år) då jag tillhörde redaktionen för Nederluleå församlingsblad skrev jag en gång i ett litet inlägg att vårt kyrkoår saknar en skapelsens söndag. Midsommardagen vore väl lämplig? Så jag har blivit sannspådd nu i dessa yttersta tider.
 
Att genomföra själva mässan gick väl acceptabelt bra, men jag tvingas erkänna att den tryckande värmen* gjorde mig trött och aningen trög i tanken så orden i predikan rann inte lika lätt som vanligt.
 
Jag försökte också kort (redan i inledningen) redogöra för relationen midsommar-Johannes döparens dag.
 
Min korta föreläsning i något (!) utförligare skick:
 
1. Johannes döparens födelsedag har traditionellt firats 24 juni. Sex månader före jul eftersom Johannes enligt bibeln föddes ca ett halvår före Jesus.
 
Att det inte är 25 juni (exakt 6 mån före juldagen) beror på att man förr räknade månadens dagar "bakifrån" och eftersom juni bara har 30 dagar mot decembers 31 så blir det en dag tidigare om man räknar en vecka från månadsslutet.
 
2. I helgdagsreformen på 50-talet beslöt man ta bort vissa vardagshelgdagar och lägga dem på lördag i närheten. Då skulle man dels få effektivare sammanhållna arbetsveckor och dels ge det arbetande folket två långhelger per år - man arbetade ju även lördagar på den tiden. Alltså Johannes döparens dag (24  juni) till närmaste lördag och likaså Allhegonadagen (1 nov) till lördag. **
 
Nu när alla är lediga lördagar är ju dessa krystade dubbelhelger nästintill meningslösa som gest till det "arbetande folket" och kyrkligt mest störande - på de flesta håll "orkar" man inte fira gudstjänst två dagar i rad så det blir gått om s k "sammanlysningar".
 
3. Johannes döparens dag har också varit Midsommardagen. Kanske är kyrkans beslut en gång att fira Döparens födelsedag just vid midsommar ett sätt att försöka "kristna" de hedniska och vidskepliga fester som firades vid den ljusaste tiden på året; traditioner som lever kvar bl a i midsommarstången.
 
4. Vid senaste evangelieboksreformen inom svenska kyrkan 2002 så delade man alltså helgen i två delar: Midsommardagen på lördag och Johannes döparens dag på söndagen, stället för som tidigare att det var samma dag, lördagen. Tanken med förändringen var förmodligen att människor som går i kyrkan på midsommardagen skall få midsommarkänslan bekräftad och inte behöva möta de något mer svårförsteliga orden om Johannes döparen.
 
Märkligt kan tyckas att vi fortfarande har en så "statskyrklig" anda i landet att just svenska kyrkans ändring av sitt kyrkoår t o m påverkar våra världsligt utgivna almanackor! Men 2002 var ju för all del bara två år efter "kyrkans skiljande från staten".
 
När denna sista reform (skilja midsommar fr Johannes döparen) genomfördes då kommenterades det i SPT (Svensk pastoraltidskrift) att detta var en eftergift för folktron och folkreligiositeten.
 
Under min första prästtid i Nederluleå kunde man ännu uppleva att midsommarkänslan var stark även i kyrkolivet - det var ju också den stora konfirmationshelgen - men erfarenheten från igår kväll visar kanske att även s k aktivt kyrkfolk inte längre anser att midsommar är något som ens till minsta del behöver firas i kyrkan.
 
Vi får se hur många som ansluter ikväll och firar Johannes döparens födelse.
 

 
* vid kvällsmässor får man solen på de stora fönstren i bakväggen. Befintliga rullgardiner hjälper inte mot solvärmen. Det skulle behövas markiser.
 
** tillagt senare: lite fel av mig om Alla helgons dag. Se kommentar

Kommentarer
Postat av: Mikael Isacson

Alla helgons dag firades fram till 1772 den 1 nov. Då flyttades den till en söndag. Det som hände 1953 var alltså att man skapade en dubbelhet genom att Alla helgons dag flyttades till en lördag. Inte att man tog bort en helgdag i veckan.

Svar: Tack för rättelsen. Erkänner att jag varit lite osäker om vad exakt som skedde på 1700- talet resp 1950-talet.Men i all omflyttning av helger får vi vara tacksamma att idén flytta Långfredag till närmaste söndag (!) aldrig genomfördes.
Vem som föreslog och hur långt iden kom innan den avfärdades och hur seriöst det var vet jag inte. (Berättat av C-H Martling)
Torbjörn Lindahl

2022-06-26 @ 20:17:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0