Annandag Pingst

I år tillika nationaldagen. Alltså ledig dag trots att annandagen inte är röd dag. Alltså kunde man bli bjuden på s k frunch (frukost-lunch) hos f d arbetskamrat tillsammans med ytterligare två f d arbetskamrater med respektive. Det är jag som i egenskap av pensionär är f d, övriga f d arbetskamrater jobbar ännu. Det som serverades var rejält och gott. Stort tack.
 
Senare på eftermiddagen blev det grillning här hemma. Gott det också och med hjälp av tröjor övervann vi svalkan och åt ute på altanen
 
Sen blev det gudstjänstdags. Som vanligt på Annandag Pingst på aftonen även om det på denna nationaldag hade varit möjligt fira gudstjänsten på dagtid.
 
Johan celebrerade och Bosse predikade. 55 närvarande sa kyrkvärden efteråt. Oj, så roligt det numera är att gå i Hertsökyrkan. Inte bara pga prästernas liturgiska agerande och predikningar utan - lika mycket! - pga av den aktiva församlingen som deltar med tal och sång i församlingssvaren så det står härliga till. Efteråt vid kaffet fick jag en kort pratstund med Bosse om saken. Vi konstaterade värdet av att vi båda verkat i samma liturgiska anda och att bytet av distriktspräst inte innebar nyheter på alla punkter. Så använder vi fortfarande den gudstjänstagenda som jag lät göra för ca 20 år sedan. Det är som Bosse brukar säga: Man får inte ändra i liturgin stup i kvarten för då tappar änglarna bort sig. Kanske är verkligheten att vi "ovetandes fått änglar på besök" (Hebr 13:2). Så brukar ju Bosse också efter varje mässa avsluta med orden:
 
Så må då himmelens änglar återvända till Guds tron
och med sig har dom alla våra förböner.
Och vi som fått del av det bröd som bryts men ändå förblir ett
vi får själva bli bröd åt den mänsklighet som hungrar och törstar efter rättfärdighet och nåd.
 
Efter mässan var det också avtackning av Johan som nu gör sin sista vecka här och sedan flyttar till Sigtuna. Tack från arbetsledare och domprost. Johans år som ny präst är inte hans enda insats i Luleå Domkyrkoförsamlings arbete. Han har även tidigare jobbat som församlingspedagog med barn-, ungdoms-, och konfirmandarbete. Vid kyrkkaffet fick han också tack av ytterligare en arbetskamrat och av Fridsförbundets ordförande, som var på plats. Johan har under detta år också hunnit få en del kontakter med bönhusets folk genom dop, och nattvardsgudstjänster i samband med församlingsdagar i Fridsförbundet. Och Johan har också flerfaldigt gjort det som är allra viktigast om man vill vinna laestadiankristnas förtroende: att besöka och deltaga i deras gudstjänster. 
 
Kommande söndag (12/6 kl 11) leder Johan sin sista högmässa i Hertsökyrkan. Då finns också möjlighet för alla gudstjänstfirare att säga farväl till honom.
 
Fr o m 19/6 t o m 21/8 firas högmässorna kl 18. (De fem första av dessa veckor har Bosse semester och då kommer Mats och jag att vikariera.)
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0