Kristi förklarings dag

Ytterligare en helgdag som fått flytta från sitt ursprungliga datum till en närliggande söndag.
 
Idag gick jag i 11-högmässa i domkyrkan
Präst var domkyrkokaplanen Tomas Lång. Några år på 80-talet var vi båda komministrar I Nederluleå. Och nu finns han alltså i Luleå igen efter många år i Älvsbyn. Jag fick en kort pratstund med honom efter mässan och kunde hälsa honom från gamla kollegor och vår f d chef Alf Hansson som vi besökte kort vid vår Nederluleå-reunion i tisdags.
 
Inget fel* på högmässan, Tomas hade dagen till ära till och med skrud på sig - något jag uppmanat honom att alltid ha och inte bara uppträda i röcklin som han ofta gör. Han brukar försvara sig med sin bakgrund i lågkyrklig andlig tradition. Jag säger bara: lågkyrklighet har utan tvekan sitt värde - jag uppskattar också enkla gudstjänster där predikan är i centrum - men inte i en högmässa i en domkyrka. Där krävs en fylligare liturgi i vilken prästen uppträder med trygghet och självklar auktoritet. Att vara liturg fullt ut och bära skrud kan vara en del i detta. Prästs och kyrkvärdars rörelsemönster ett annat. Tomas och jag bestämde att vi ska försöka ses på en lunch. Då tänker jag att vi talar mer om detta.
 
I övrigt. Predikan var frimodig och innerlig. Ca 50 deltagare uppskattade jag. Men då var det ca 10 som jag igenkände som mer eller mindre regelbundna deltagare I Hertsökyrkan. Varför gick vi  alla i domkyrkan? Beror det på att det är final i fotbolls-EM ikväll, eller finns något annat skäl?
 

 
* jag minns mitt andra år som tjänstebiträde 1974. Jag predikade i högmässogudstjänst i Seskarö kyrka. Ca 30 minuter. Sommarkyrkokompisarna var impade och själv tyckte jag att jag predikat frimodigt och väntade väl positiv feedback av handledaren Leo Esko Johansson. Man han gick bara förbi mig och sa I förbifarten
Ja, det var ju i alla fall inget fel i det vi fick höra idag.
 

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Nja, inte alltid så pass näraliggande söndag som i år (oftast betydligt tidigare). Det där att alltid fira Kristi Förklarings dag den 6 augusti (eller 7 månader efter Epifania som ju har ett liknande budskap) har väl aldrig varit tradition i våra "lutherska" länder (Sverige och Finland) och eftersom Kristi Förklarings dag hos oss firats Sjunde söndagen efter Trefaldighet (Åttonde efter pingst) har den ju nästan alltid brukat äga rum mitt i juli, ytterst sällan "närmaste söndag" i förhållande till 6 augusti (inte i år heller ju). Men kul ur ekumenisk synvinkel att den i år är "närliggande" i alla fall! Själv firar jag gärna den 6 augusti också - förklaringsdagen behöver uppgraderas som i östkyrkorna; den "festlösa" kyrkoårstiden är inte så festlös om vi tar vara på tillfällena! Själv gillar jag vår församlings sed att fira såväl Kristi Förklaring som Kristi Himmelsfärd utomhus (här vid kusten visserligen oftare vid en strand än på ett berg), och just i år blev ju evangelietexten finalen på en "trilogi": först bekänner Petrus att Jesus är Messias (på Apostladagen), sedan undervisar Jesus, på förekommen anledning (tyvärr vågar evangelieboken aldrig upprepa verser som redan lästs och Petrus´ människotankar hoppas över den här gången) om att det inte är så himla kul jämt att vara Messias och att hans lärjungar också ska ta sitt kors på sej (konkret blev det ju faktiskt så i Petrus fall!) på temat "Efterföljelse". Men just när allt känns lite för svårt och jobbigt säger Jesus att några av dem ska få se Guds rike komma med makt och sex dagar därefter får några ur fiskargänget (har alltid tyckt synd om Andreas som inte får följa med) följa med upp på Tabor ca 10 km öster om Nasaret (Hermon är visserligen mer av "högt berg" men en sån "fjällvandring" tror jag inte det var - söndagens psaltarpsalm nämner diplomatiskt nog både Tabor och Hermon :o) och faktiskt se Jesus´ härlighet, innan Jesus återigen påminner om att Messias "måste lida mycket för att gå in i sin härlighet".

Jag vill passa på att tacka dej, Torbjörn - vi vet ju aldrig hur länge vi är kvar hitom "ridån" som skymmer evighetens värld för oss (slöjan som skymmer Kristus tas tack och lov bort när vi vänder oss till honom) - för allt du givit av grundlig bibel- och kyrkoårsundervisning. Har det inte blivit väckelse av det (än) så beror det i alla fall inte på att du spekulerat och filosoferat. Du har alltid velat förmedla stadig undervisning, i bästa mening katolsk/allmänkyrklig/biblisk, och oftast också - som jag upplevt det - lyckats hålla fokus där ivriga själar som jag - eller Petrus, helt utan jämförelser i övrigt - lätt fladdrar iväg i vilda associationsbanor. (En predikan är ju något helt annat än en blogg och ett kommentarsfält).

Svar: Gläder mig om det jag försökt förmedla i predikan (och under senare år via blogg) kunnat uppfattas som värdefullt.
Torbjörn Lindahl

2022-08-02 @ 19:46:20
URL: http://efsidag.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0