Trettonde dag jul

Gick inte i högmässan idag (6/1). Men Mats, som var där och fick hjälpa till med distributionen, berättade att Johan höll en inspirerad predikan. Ca 40 deltagare.
 
Skälet till att jag stannade hemma var att jag lovat predika i bönhuset på eftermiddagen. Även där betydligt färre än vanligt och påtagligt låg medelålder på de närvarande. Stor andel ungdomar således.*
Överhuvudtaget är ju Fridsförbundets en ung gemenskap. Jag tror bara att jag såg två som är äldre än jag (68) och även när det är fullt hus är det inte så många i min ålder.
 
I predikan utgick jag från dagens evangelium om de österländska stjärntydarna, de vise männen, Mt 2. 
 
Jag började med att avliva några myter, eller i vart fall "sannigar" som inte tydligt finns i Bibeln. T ex att de vise männen var tre (det var gåvorna som var tre), att dom var kungar ("heliga tre konungar").**
 
Att de tre vise är av olika mänskliga raser (europé, från mellan östern/ asiat, och afrikan) står inte heller i i Bibeln men är ju en vacker tanke om man vill se de tre som representanter för hela människosläktet som härstammar från Noas tre söner Sem, Ham och Jafet.
 
- - - - 
 
(Här slutade jag skriva Trettondedagens kväll och fortsätter nu ett dygn senare).
 
Jag talade även om vad det kan ha varit för himmelsfenomen som var stjärnan som de vise männen följde, om dom "bara" var hedniska astrologer eller om dom också hade någon kunskap om profetiorna som ärvts i deras hemland från de judar som bott i Babylon i 70  år. Och utifrån det ställde jag frågan till dagens kristenhet om hur vi kan tala Guds ord till människor med ytterst liten eller helt obefintlig kunskap om kristendomen.
 
Undervisade även om epifania som är det gamla namnet på denna helgdag.
 
Lite nådens ordning blev det väl på ett fördolt sätt när jag sist talade om de vise männens väg:
 
- Stjärnan (yttre händelse i livet som ger anledning börja på en ny väg. Kallelse/väckelse.
- Guds ords upplysning som ger tydligare vägledning.
- Mötet med den kristna kyrkan/församlingen/gemenskapen (symboliserad av Maria) som håller fram Jesus.***
 

 
* jag vet inte om medelåldern blir så mycket högre om vuxna med familjer är med för då kommer ju också alla barn....
 
** När jag senare på kvällen i bastun berättade för Mats om mitt dödande av icke bibelförankrade myter så sa han "men det är ju en del av traditionen". Kan så vara. Är det gamla traditioner förankrade i äldre ortodox (ikon-)tradition kan jag möjligen ta dem på visst allvar
 
Om jag även nämnde de traditionella namnen på de tre vise (vilka inte heller står i bibeln) Kaspar, Melchior och Baltazar minns jag inte nu. Däremot dödade jag den l vissa sammanhang (typ julspel mm) förekommande myten att "det fanns inte rum för dem i härbärget" i julevangeliet självklart skulle syfta på något slags värdshus där en arg världshusvärd avvisar Maria och Josef. Ordet kan lika gärna översättas "boningshuset" eller liknande
 
 *** predikan kan ses och höras på Youtube/Luleå fridsförbund (den gudstjänst som är 1 t 14 m lång,)
 

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Minns en semester i katolska Bayern där det stod bl a C+M+B med krita på många husdörrar. Fick lära oss att där hade prästen välsignat huset den 6/1 det året.

Svar: C, M B brukar jo ofta uttolkas som initialerna till de tre vise männen men ska väl hellre urholkas Kristus välsigne denna byggnad (el dyl)
Torbjörn Lindahl

2022-01-08 @ 21:11:55
Postat av: Thorsten Schütte

Helt rätt, det finns en dubbelexponering med
Christus mansionem benedicat = Kristus välsigne huset, jag misstänker att den dubbla betydelsen är avsedd så, med en liten glimt i ögat!
Mina föräldrar skickade mig till det humanistiska läroverket för det blev den kortaste skolvägen och det stora latinum på köpet ;-)

Svar: Tack att du gav mig den korrekta latinska uttydningen.
Torbjörn Lindahl

2022-01-09 @ 18:19:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0