Nyårsdagen

Är en helgdag oavsett vilken veckodag den infaller. Men vad är det vi firar denna dag? Årsskiftet? Det skulle väl nästan vara ett hedniskt firningsämne. Att vi försöker ge något slags kristet innehåll tll ett dygn då folk ändå håller på och firar? Kanske det. 
 
Men om vi nu vill ha något bibliskt att anknyta till denna dag så finns bara en händelse: Jesu omskärelse som skedde på hans åttonde levnadsdag. Själv har jag många gånger i predikningar på nyårsdagen nämnt att detta är första gången Jesus får känna på något av det lidande som drygt 30 år senare ska bli så mycket svårare. Kanske utgöts redan på hans åttonde levnadsdag någon droppe av det blod som renar från all synd. Så går Jesus in under de villkor som hela hans folk lever under: förpliktelsen att leva rättfärdigt enligt lagen - med den avgörande skillnaden att han är den ende som klarar det. Utan synd.
 
Hela nyårshelgen har det varit församlingsdagar i Fridsförbundet. Igår var det predikningar och sedan två mässor i Örnäsets kyrka. Mats ledde mässorna och hade hjälp dels av Johan och av en de kallade talarna prästkollegan Stefan Aro + i distributionen av en lekman. Själv var jag hemma igår. Idag kl13 lyssnade jag på de två predikningarna på Youtube men kl 17 var jag i bönhuset tillsammans med Mats. 
 
Vid sidan av Stefan var en amerikansk predikant (nu boende i Finland) kallad. Att möta, lyssna till och samtala med Stefan är alltid högtidsstunder. Att lyssna till predikant från Amerika kan ofta också vara givande; lite annat ordval, förhållandevis fritt från uttryck och standardfraser man har hört av predikanter från Sverige och Finland så många gånger.
 
Att jag till sist valde gå i bönhuset kl 17 innebär att jag missade chansen gå i mässa i Hertsökyrkan kl 18. Men det tar jag igen i morgon vid högmässan kl 11.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0