Fjärde söndagen efter Trettondedagen

Och idag hade Johan bestämt att den liturgiska färgen skulle vara grön. Hur det var i morgonmässan såg jag inte men någon sade att Bosse haft vitt. Ingen riktig ordning alltså. Grönt eller vitt hela helgen, eller? Som jag tidigare uttryckt finns - enligt min ringa mening - viss anledning kunna ha vitt under (början av?) Trettondedagstiden. Men inte växla samma dag.
 
Jag åkte bil till kyrkan med Mats. Han ville vara i tid eftersom han lovat vara celebrant. Johan, som predikade, ville ha någon vid altaret eftersom han själv ville erbjuda deltagarna bli smorda med olja enligt episteltexten ur Jak.5. På Oas-vis kanske man kunde säga. Där har man ju varit med om dylikt "i parti och minut" och även flera gånger erbjudit möjligheten i Kyrkan. Så flera av de deltagande har nog mött det förrut.
 
I OAS-sammanhang brukar man ofta påpeka att ordet sjuk ("är någon bland er sjuk..." Jak 5.14)) 0kan översättas svag ock kan tolkas gällande både fysisk och andlig svaghet. Kan motivera ett flitigare bruk av De sjukas smörjelse.
 
41 deltagare, varav en grupp unga vuxna från Fridsförbundet. Dom borde komma oftare! Givetvis är det givande få uppleva en rikt utformad liturgisk gudstjänst och inte bara höra långa predikningar.* 12 på morgonmässan ger summan 52! 
 
I predikan lärde Johan något jag aldrig hört: enligt vissa  rabinska källor kunde det som enligt äldre översättningar** satte Betesdas vatten i rörelse, lika gärna varit en demon. Kan ju i fortsättningen ge en annorlunda tolkning, tänker jag; är det så att de sjuka vid Betesda i själva verket lurats av ett djävulens bländverk, och att det ännu kraftigare budskapet i texten blir att hjälpen - inte bara för den enskilde lame som Jesus möter - bara  och verkligen finns hos Jesus. Tänker jag och kommer osökt tänka på alla som söker hjälp till kropp och själ i div New age- tekniker, yoga och mindfulllness för att det fungerar utan tanke på vilka krafter som eventuellt kan ligga bakom.
 
Grillkorv och kyrkkaffe när jag kom hem. Senare middag till vilken Mats var bjuden. Sedan Sverig-Spanien i EM-final i handboll på TV. Otroligt spännande. Lika vid full tid. Men domaren hade i sista sekunden blåst straff till Sverige så vi vann med ett mål. Dottern som är i Spanien hade skickat sms att hon skulle gå ut och se matchen  på restaurang och "heja på Sverige bland alla spanjorer". Hoppas hon inte blev nerslagen 🇸🇪
 

 
* jag har iofs i princip inget emot långa predikningar - jag har understundom själv bidragit  med sådana både i kyrkor, i väckelsen och på oas-möten.
 
Jag minns också tillbaka på den tid under 70-80-talen då man kunde lyssna på samme talare i 1 t 45 min (utan tolk!) och upplevde att det bara gått 30 minuter. Men sådan förkunnelse hör man inte numera.
 
** som bekant är versen med ängeln borttagen i nyare översättningar eftersom stödet för den grundtextvarianten är svagt i handskrifterna

Kommentarer
Postat av: Johan

Hej Torbjörn! Resonemanget var ju aningen spekulativt (därför jag inte gjorde mer av det i predikan :) )
- men är baserat på en artikel i kommentaren av: Beitzel, Barry J., och Kristopher A. Lyle, reds. Lexham Geographic Commentary on the Gospels. Lexham Geographic Commentary. Bellingham, WA: Lexham Press, 2016.

Där belyser de 1) Det har visats finna arkeologiska fynd som antyder att platsen haft kopplingar till Asklepius el. Eshmun (bland annat har man hittat en lerfigur som avbildar en människa med ormkropp.(s 128)

2) Det finns i Midrash något resonemang kring detta.
Midrash Rabbah Leviticus 24:3. Säkert baserat på att satan kan uppträda som en fallen ängel.(vissa handskrifter står det dock en ängel från Herren som motsäger ovanstående)

3) Om det är så att det är en plats för tillbedjan av ormen / en annan Gud - blir kontexten i Johannes mer begriplig eftersom frågan om vem Jesus är är Johannes ärende. Då blir det en manifestation av Jesus att han är Gud ännu tydligare.

Det är ju spännande när det saknas verser i vår bibel - därför jag gjorde en poäng av det.

Kul att se dig idag!
/Johan M

Svar: Tack för vidare info.Har just kompletterat min blogg i denna del - just innan jag läste denna kommentar av dig - och fört mina tankar och associationer lite längre. Men dessa mina ord är ju inget du är ansvarig för.
Torbjörn Lindahl

2022-01-31 @ 03:29:11
Postat av: Den gamle exe-geten

Faktiskt fel att i fotnoten säga att en Bibelvers blivit ”borttagen”. Rättare är att i en del spretiga sena handskriftskopior blev en notis om ängeln tillagd och när det skedde blev tillägget i alla fall olika.

Svar: Givetvis har du rätt. I sak. Men alla som jag riktar mig till begrep nog vad jag menade.
Torbjörn Lindahl

2022-01-31 @ 18:24:04
Postat av: Andreas Holmberg

Tror varken på ängeln eller på demonen i det här fallet. En periodisk källa verkar som en bra förklaring - det bubblade till i dammarna ibland när den "gick igång" (ungefär som Sjöbyttebäcken hemmavid som också är synnerligen periodisk). Sen om folk blev friska tillerkändes väl olika gudar resultatet :o). Ibland får man vara skeptisk även som frommis - t ex kan ju mannen mycket väl ha lidit av en psykosomatisk sjukdom och behövde en rejäl "uppryckning" eller "spark i baken". Mirakulöst förblir ju dock att han genast kunde knalla iväg med liggunderlaget - efter 38 års liggande borde ju musklerna ha varit ganska så förtvinade. Så all ära åt Jesus!

2022-02-02 @ 09:46:09
URL: http://efsidag.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0