Sexagesima

Dvs söndagen då det är ca 60 dagar till påsk. 
 
Lite OS-gluttande på TV på morgonen. Ingen medalj för Sveriges damer på tremilen. Ebba Andersson låg bra till på bronsplats hela loppet men kroknade precis på slutet och den jagande klungan kom förbi henne. Bland dem Jonna Sundling med stark spurt. Så hon blev istället bästa svenska med två sekunder till bronset.
 
Men nu är OS slut så nu kan man börja ägna sig åt väsentliga saker igen.
 
Buss i sällskap m Mats t kyrkan. Johan ledde mässan och predikade och Bosse hjälpte till att distribuera på coronavis, dvs präst doppar brödet och ger kommunikanten direkt i munnen. 67 personer i gudstjänsten. Trevligt kyrkkaffe där jag fick lära känna ny person vars namn jag förut inte kunnat. Lite diskussion om Frimodig kyrka dels med vår representant i stiftsstyrelsen, tillika riksstyrelsens ordförande. Dels med vår ledamot i Nederluleå fullmäktige och kyrkoråd.
 
Frimodig kyrka är på G!
 
På vägen hem hoppade vi av bussen i stan och gick därifrån. Inte så lång stund hemma innan vi återigen satte oss på bussen. Linje 7 denna gång, direkt härifrån och avstigning på Vinkelgränd och besök i Fridsförbundets bönhus. Predikningar av David Orre och Erling Välivaara.
 
Vad ska man säga när man nu återigen kan jämföra en riktig högmässa, levande liturgi, aktiv församling med bönhusets ytterst liturgiskt enkla predikogudstjänst? Det finns ju givetvis något som lockar med bönhusgudstjänsterna - annars skulle man ju aldrig gå dit. Kanske den kraftiga psalmsången - och alla vänner man möter givetvis. Predikningarna är ju aldrig helt fel så man måste gå i ilska därifrån, ibland kanske med en något mer personlig ton än kyrkopredikningar. Men inte särskilt märkvärdiga vad innehållet beträffar. Men vi sade till varandra på bussen hem: om detta skulle vara vår regelbundna huvudgùdstjänst då skulle det i längden kännas platt. Men jag medger att jag uppskattar höra David. Hos honom upplever jag ofta en entusiasm och predikoglädje som är roligt bli smittad av. Äldste predikanten Erling, kan ju tala utifrån personliga erfarenheter med annan pondus än yngre predikat kan göra. 
 

Kommentarer
Postat av: Sven Alberius

Kul att följa dig på bloggen. Sättet att kommunicera kan man fundera över. Vi får verkligen hoppas att vi aldrig mer får tillbaka eländet med att kommunikanterna själva doppar brödet i vinet. Hur många i en gudstjänst doppar inte fingrarna också! Man är faktiskt renare om läpparna än händerna. Själv tycker jag att det nya sättet som jag varit med om sen pandemin började är det allra bästa. Dvs prästen använder en pincett, doppar och ger kommunikanten som i sin tur tar emot med ett pincettgrepp. Finns till och med numera "förkyrkligade" pincetter att köpa.
F ö förstår jag att en mäktig psalmsång av en menighet som man känner är "trons folk" är mycket stort, trösterikt och uppbyggande att höra.

2022-02-21 @ 16:40:57
Postat av: Andreas Holmberg

Jag finner det oerhört glädjande att det är möjligt att gå BÅDE på en gedigen högmässa kl 11 och på en gedigen predikogudstjänst (kanske en skulle kalla den aftonsångsgudstjänst?) kl 17 som komplement. Ett söndagsutbud värdigt en stiftsstad! (Det enda som saknas är kanske en söndagsmorgonbön/laudes, men det har ni ju liksom haft tidigare när ni dubblerat gudstjänsten i Hertsökyrkan). Väl gjort!

2022-02-21 @ 18:11:07
URL: http://efsidag.blogspot.com
Postat av: Anonym

Håller med...högmässan är dyrbar och predikningarna också, även sången. Jag tror att jag/man/vi återvänder till gudstjänsterna i fridsförbundet för att de talar tro. Det var en predikant i min barndom som inte var så vältalig, men nu minns jag honom med tacksamhet. Han talade tro.

2022-02-21 @ 22:01:05
Postat av: Kyrkvärden

Det var både avtackning och välkomnande av Kyrkvärdar denna dag.

Svar: Det var det.
Torbjörn Lindahl

2022-02-23 @ 17:27:42
Postat av: Erica H

Om en vuxen inte kristen person utan någon som helst erfarenhet av kyrkligt liv skulle fråga dig om råd/hjälp i sitt sökande - hur skulle du göra då? (Vill ej sitta i samtalsgrupper som t ex Alpha). En annan fråga... hur många umgås du med som inte är kristna i ditt vardagsliv?

Svar: 1. Skulle väl erbjuda att träffa personen enskilt.2. Knappast några.
Torbjörn Lindahl

2022-02-24 @ 05:22:49
Postat av: Patrick Lundmark

Tråkigt att ni kristna personer alltid ska hänga upp er mer på HUR saker faktiskt görs än ATT det görs. T ex nattvarden. Har som sökande person gått i Missionskyrkor, EFS, Equmeniakyrkor, Sv kyrkans kyrkor. Samma dravel överallt kring dopsyn, ämbetssyn, nattvardssyn. Missionen - dvs att människor faktiskt enligt bibeln inte blir räddade verkar mer oväsentligt. Ni hackar på varandra och nu Torbjörn berömmer du vilka predikanter som har vissa kriterier som nu denna Erling och David vars predikosätt ska utvärderas. Har ingen aning om vilka dessa människor är. Tacksam jag inte blivit kristen. Ni ÄR verkligen klubben för inbördes beundran och avsky mot varann. Vi som kommer "utifrån" kommer inte in.

Svar: Tråkigt att dina erfarenheter av kyrkor och kristna är så negativa.Särskilt när du skriver att kristna skulle ha "avsky mot varann". Upplevelsen att det kan vara svårt för "nya" att komma in kan jag bara beklaga.
Torbjörn Lindahl

2022-02-25 @ 06:53:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0