Kyndelsmässodagen

Och nu är julen verkligen slut. Ja, fyrtionde dagen efter Jesu födelse är ju rätteligen andra februari, men i likhet med andra datumbundna helgdagar har vi i olika omgångar flyttat dem till söndag i närheten. Alltså i år sjätte februari, men då fick vi fira juletid i ytterligare fyra dagar. Men det  kan vara bra som motvikt till det världsliga julfirandet där man får sms i mobilen att mellandagsrean börjat redan innan man varit på Juldagens högmässa. Men nu är jultiden helt slut, hur man än räknar.
 
På onsdag upphör restriktionerna så denna helg var den sista (i denna omgång?!) med både morgonmässa och högmässa. Och som jag nämnt tidigare så hade Mats båda. Jag valde lifta med honom och gick i den tidigare. Väl genomförd mässa, med aktiv församling som vanligt. En av de trogna gudstjänstfirarna (ursprungligen från annat land) hade med sig god vän från sitt  hemland, men nu också boende i Sverige. Troligen vill vännen också bli döpt. Gott vittnesbörd om hur tron kan smitta från person till person.
 
Fick just telefonrapport: 21 på morgonmässan (trodde det var ca 15, men då man sitter i främre delen av rummet kan man ju inte vrida huvudet i spiral för att se alla som slinker in i sista minuten) och 42 på högmässan, så 63 sammanlagt (Men då är kanske präst och kantor räknade båda gångerna.)
 
Tog bussen hem tillsammans med två av gudstjänstbesökarna. Med den ene blev det kaffe på Espresso house.
 

Kommentarer
Postat av: Jokke

Eftersom det var två präster och dessutom vaktmästare, kyrkvärd och diakon blev det sex personer som räknades båda gångerna.

Svar: Har du rätt i. Tänkte inte på det. Men jag såg bara en kyrkvärd och en präst kl 9 så det borde bli fem som ev räknades två gånger.
Bra att det fr o m nästa vecka bara blir en mässa/söndag så slipper vi dylika räkneproblem.
Torbjörn Lindahl

2022-02-06 @ 21:39:01
Postat av: Erica H

Kan förstå syftet med för domkyrkoförsamlingen med räkning av besöksstatistik i gudstjänsterna. I nästan varje inlägg från en söndag väljer du nämna besöksantalet dock. Det verkar vara viktigt för dig & var det även innan pandemin. Vi läsare har nog en annan uppfattning ;-) Magert med bilder & uppdaterade länkar likaså. Skulle du förnya bloggen med ny layout, nya kategorier skulle det bli roligare att läsa. Fördelen för din del dock är att du just väljer själv alla sådana saker. Du brukar ju tala om förnyelse & tradition. Det verkar mest vara det sistnämnda här & varit så i många år.

Svar: Roligt höra av dig igen.
Tack för tips på hur bloggen kan förnyas. Dock tvingas jag medge att min lust och ork i kampen om nya läsare f n är begränsad.

Bara en sak vill jag kommentera.
Att nämna deltagarantal för det gudstjänstliv jag själv deltar i - och för vars utformning jag haft betydande ansvar - är kanske lite egotrippat. Medger det. Men roligt kunna visa på ett gudstjänstliv som tycks fungera tillräckligt för att locka folk. Att andra kan vilja ha en annan inriktning säger jag inte emot. Men jag tror bestämt att viss igenkänningsfaktor är viktig i varje gudstjänstgemenskap. Man bör inte på samma ställe ständigt hoppa från ena diket till det andra. Bosse har gett liknelsen att en blomma eller annan växt skulle kunna frodas i olika miljöer men ska den växa till måste man låta den rota sig på ett ställe.

I juli månad 2019 (strax efter jag gått i pension) skrev jag en serie om ca 5 inlägg under samlingsrubriken "Med gudstjänsten i centrum". Läs det, den som vill se mitt gudstjänstideal.
Torbjörn Lindahl

2022-02-07 @ 16:54:41
Postat av: Erica H

Kanske egotrippat? Dina ord. Inte mina. Dina gudstjänstideal är och varit tydliga i många år. Klart det är viktigt att känna igen sig. Det är också viktigt som ny i kyrkan att få hjälp att växa in i högmässan. Som ny vet du knappt vad du ska fråga om & är allmänt förvirrad kring alla kyrkliga begrepp. Inte konstigt "nya" ej kommer tillbaka. Kände mig själv som ett UFO första gången på en högmässa.

Skönt för dig att du både trivs och har dina ideal uppfyllda i det som du benämner som "din" kyrka. Tyvärr tror jag prästkragen gör det svårare för vissa nya att våga fråga om saker som är förvirrande. Enklare att fråga en vanlig gudstjänstbesökare. Tyvärr är det få som vill berätta eller kan förklara för dom själva vet inte. Vissa kyrkor har grupper för personer som är "Ny i kyrkan" för att sakta slussas in i högmässan, lära sig olika begrepp, bön, komma igång med eget andaktsliv. Jag tror mycket i mitt liv hade sett annorlunda om det funnits mer uppbackning kring de delarna inom kyrkorna.

Jag ko

Svar: Absolut mina ord.Men precis som jag har mina ideal så uttrycker du dina: mer hjälp till nya att komma in i gudstjänstgemenskapen mm.Med dina erfarenheter skulle du absolut kunna bidra. (Den gamla skolgårdsregeln "Den som sare han vare")
Torbjörn Lindahl

2022-02-08 @ 21:31:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0