79:e dagen. Stöld

heter en bok jag fick i julklapp av äldre sonen. Kanske anade han att jag tänkt köpa den själv efter det att jag läst en anmälan av boken i tidningen? Nu behöver jag inte det. Jag slukade den direkt. Det var den boken jag till sist tänkte komma till med min inledande utvikning om släkten Laestadius för några dagar sedan.
 
Författaren heter nämligen Ann-Helen Laestadius. 
 
Men boken handlar inte om präster eller kristendom (även om de vid några tillfällen finns med i bakgrunden). Nej, den handlar om något helt annat. Om konflikten - nutid - mellan renskötande samer och det övriga samhället. Att den utspelar sig i norra Norrbottens län är klart. Gruvan i staden nämns men inget ortnamn. Och man får en insikt i glesbygdens otrygghet (som man kunnat läsa om i tidningen) när ambulans inte finns tillgänglig under ob-tid. Den enda ort som nämns är lite söderut: Jokkmokk, i samband med berättelser från februarimarknaden. Striden om ny gruvetablering i Gallok (Kallak) skymtar också förbi. Boken har uppenbarligen verklighetsbakgrund.
 
För den som är total amatör när det gäller samisk kultur och renskötares vardag är boken intressant och lärorik. Därtill bitvis spännande som en deckare. Den bygger som sagt på verkliga händelser - även om själva storyn är författarens verk. I efterskriften säger hon sig ha läst över 100 polisanmälningar om det som i boken beskrivs som en verklig plåga för de renskötande samerna: tjuvjakt på ren och stöld av renkött.
 
Klart gripande och läsvärd
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0