59:e dagen. Två böcker

har jag läst ut idag. Men båda var tunna så det var inte så svårt.
 
Den första (som jag började med i förrgår) är den jag berättade om igår som jag fick av mamma och pappa på min 27-årsdag för 42 (!) år sedan. Länge har den till och ifrån stirrat mot mig från bokhyllan när jag råkat se den - förmodligen i jakt på någon annan bok. 
Den borde jag äntligen läsa, har jag tänkt åtskilliga gånger. Men ni förstår, i den takt jag förser mig med nya böcker så finns det alltid någon annan upplevt mer lockande bok som tränger sig före i kön.
  
Men nu äntligen har jag läst ut Syndafloden och verkligheten av Bengt Loberg. En bok där författaren, "geolog av facket" försöker förklara vissa händelser i GT - syndafloden, Sodom och Gomorras ödeläggelse, plågorna i Egypten inför Israels uttåg mm - som (uppförstorade) berättelser av naturkatastrofer. Egyptens plågor förklaras t ex som effekter av ett vulkanutbrott på en grekisk ö. Jag vill minnas att Lennart Möller framförde samma tanke i sin bok The Exodus Case.
 
Den andra boken som just blivit läst var både tunnare, mindre och mer lättläst: Lilla guiden om Transgender av Vaughan Roberts (ca 80 sidor i litet format, Timoteus förlag).
 
Författaren börjar med att beskriva den nästan fullständiga tvärvändningen i hela västvärlden under de senaste 20 åren i synen på sexuell läggning och framför allt könsidentitet. Numera väljer man som bekant vem man själv vill vara, även när det gäller kön. Mot detta ställer han sedan Bibelns syn i en god genomgång av skapelsen, syndafallet, frälsningen genom Kristus. 
 
Till sist tar han (lite oväntat kort utifrån de förväntningar som titeln ger) upp hur man som enskild och som församling bör bemöta dem som uppträder och lever märkbart annorlunda och oväntat i förhållande till det som de flesta oreflekterat uppfattar som vanligt och självklart. Med kärlek och vänlighet i alla lägen, är hans svar. Aldrig någonsin usch och fy eller vända bort blicken.
 
Mer finns att berätta men boken är i vart fall läsvärd. Nödvändigt att kristna skaffar sig ordentlig kunskap i hithörande frågor och lär sig att vänligt argumentera för det kristna alternativet i saken, annars är risken stor att man inför allt detta nya bara har två alternativ kvar: usch! eller helt okritiskt JA!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0