Kulturinsats

Har Simon och jag gjort idag.
 
Den bestod i att till Friluftsmuseet Hägnan här i Luleå överlämna en gammal stor fotsida päls med tillhörande handskar och ett bälte - om det ursprunligen hört ihop med pälsen är jag osäker på. Men bältet är märkt med min farfars namn J.A. Lindahl, Lycksele. Alltså från den tid då han var komminister där, mitten av tjugotalet till 1934  då han blev kyrkoherde i Norsjö. När han som barn växte upp i Lycksele (byn Knaften) så hette han Johansson men fick byta namn under studietiden då det fanns tre Albert Johansson i samma klass på Fjellstedtska skolan.
 
Det var alltså en sådan päls och handskar som man hade på sig när man åkte släde på vintern i gamla tider. Var den ursprungligen kommer från vet jag inte. Mitt första minne av den är när pappa fått den efter farfar. I många år användes den av den som skulle vara utklädd till jultomte. Till att börja med var det pappa men när vi äldre barn kommit en bit upp i tonåren fick vi också vara tomte. Jag minns också ett år under min gymnasietid då jag anlitades av gannfamlj att vara tomte. Iklädd päls och tomtemask fick jag gå in genom garaget, ta den fullpackade julklappssäcken och stiga in I huset.
 
Att vi kom på tanken fråga på friluftsmuseet om dom villa ha den beror på att dom där har vissa aktiviteter på vintern där slädåkning ingår. Den vi först fick kontakt med blev eld och lågor men var osäker på var den kunde förvaras. Då kom en av vaktmästarna och såg direkt möjligheter så han erbjöd oss på stört att hänga in den i ett av förråden.
 
Vi fick också ett gåvobevis Och jag fick skriva ner det jag visste om dess historia.
 
När det blir julmarknad på Hägnan får vi väl göra ett besök och se om vi ser den.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0