Palmsöndag

är det idag. 
 
Inledningen till stilla veckan. Obs! Inte "påskveckan" - ett uttryck som allt oftare hörs i TV och läses i tidningarna. Påskveckan är veckan efter påskdagen.
 
Redan i mitten av veckan ägnade jag mig lite åt kyrkligt anknuten verksamhet. Onsdag kväll hade jag besök av en av Fridsförbundets predikanter och vi samtalade om div såsom nya födelsen, sakramenten och Missionsprovinsen. 
 
Det senare bar vi delvis med oss när vi på torsdagens kväll sågs igen i Fridsförbundets framtidsgrupp. Hur de interna samtalen går avslöjas inte här (ännu?).
 
I morse tog jag bil till kyrkan. Mats åkte med mig. Bosse höll högmässan och predikade. Johan var med. Sammanlagt var vi, enligt kyrkvärdarnas räkning, 58 personer. Vid kyrkkaffet sa en av deltagarna "det här är nog den kyrka (inom svenska kyrkan!) i stan där det går mest folk" (ingenting jag varken kan bekräfta eller förneka) och jämförde med annan distriktskyrka i staden som hon hade kännedom om.
 
Är det (något-så-när) sant? Vad beror det i så fall på?*
 
Efter kyrkkaffet hade vi en psalmsångstund i kyrkan till vilken ca en tredjedel av deltagarna anslöt, där vi sjöng några av våra gamla passionspsalmer dvs psalmer om Jesu lidande och död.** Sådana som man inte sjunger så ofta om man inte firar särskilda passionsgudstjänster, vilket vi inte gör i Hertsökyrkan (i år).
 
Om några av gudstjänstfirarna är intresserade av passionsandakter med predikan - där vi läser ur Kristi lidande enligt Lukasevangeliet - så är ni välkomna till Luleå Fridsförbunds bönhus måndag (Torbjörn), tisdag (Mikael) och onsdag (Vidar) kl 19.***
 
Kanske även bäst att nämna det kompletta gudstjänstlivet i Hertsökyrkan:
 
Skärtorsdag
18 Mässa med altarets avklädande
 
Långfredag 
11 Gudstjänst 
15 Andakt vid Kristi dödsstund
18 Andakt vid Kristi gravläggning
 
(Man kan stanna i kyrkan hela eftermiddagen)
 
Lördag 
11 Kristus vilar i graven. Gudstjänst med bibelläsningar
 
Söndag - Påskdagen
11 Högmässa. Altaret och kyrkan smyckas till stor glädje
 
Måndag - Annandag påsk
11 Högmässa
 

 
* Mitt svar: Prästerna har sitt hjärta i gudstjänsten och trivs där även när dom är lediga. Gudstjänstens och prästernas agerande är traditionellt kristet utan konstiga moderna påhitt, församlingen (=gudstjänstfirarna) har fostrats vara aktiv (inte bara åhörare) och övriga (anställda) ger stöd åt det som sker
 
** de psalmer vi sjöng var
136, 139, 140, 141, 143. 440, 452:1-4 och 454
 
*** sändningar via Youtube
 

Kommentarer
Postat av: Magnus Gustafsson

139 sjungs mycket i öst, i princip när som helst under året. Om jag minns rätt så har väst 143 i deras, i dina ögon obefintliga, nattvardsliturgi. Väckelsens val av psalmer och sånger blir ett litet komplement till kyrkan.

Svar: Komplement var ordet. Särskilt uppskattar jag den fina allhelgonapsalmen 146 i gamla psalmboken, vilken saknas i nya psalmboken. Inte "obefintlig" nattvardsliturgi i väst. All ordning - hur förkortad och tunn den än är - är en liturgi.
Torbjörn Lindahl

2022-04-12 @ 19:06:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0