Annandag påsk

Var det 59 kyrkvärden sa att vi var i dagens högmässa eller minns jag fel? Glädjande många i vart fall. Dock var många ur den kända trogna skaran borta men å andra sidan flera andra som sällan kommer eller som gick ofta för några år sedan. Inför vissa fick jag känslan att här är det folk som inte normalt finns med i Hertsökyrkans gudstjänstgemenskap men som kanske fann glädje gå i en "riktig" högmässa innan helgen är slut. Hur många kyrkor i staden är "sammanlysta" denna dag? Kanske bäst kolla på nätet (?).
 
Dock märktes det att stor del av de trogna/vana gudstjänstfirarna var borta; församlingssången i liturgin var inte riktigt lika stark som vanligt.
 
Bosses predikan blev delvis ett vittnesbörd om hans deltagande i påsknattsmässa i ortodoxa kyrkan i Torneå. Mång ukrainska kvinnor och barn; männen kvar för att försvara hemlandet. Enligt Bosse gripande uppleva hur dessa människor som redan förlorat allt dom äger och vars män lever under dödshot ändå mitt i bedrövelsen kan fira Kristi uppståndelse!*
 
Inget kyrkkaffe idag. Istället blev jag hembjuden på hemlagad kinesisk nationalrätt och sen kaffe och likaledes hembakad tårta. När jag blir hembjuden på kyrkfika så minns jag min barndom och uppväxt då gemensamt kyrkkaffe hörde till ovanligheterna. Mina föräldrar hade ofta kyrkkaffefrämmande - och vi blev därför ofta bjudna tillbaka. Att träffas en lite mindre skara i ett hem kan ge djupare kontakt. Jag kan ofta sakna det.  Men fördelen med det offentliga kyrkfikat är att alla kan vara med - men man måste även där vara uppmärksam så att inte kyrkfolket blir små grupper av innegäng och vissa blir ständigt utanför.
 

 
* finska ortodoxa kyrkan följer för påskfirandet samma kalender som vi i väst, men prästen berättade för Bosse att kommande helg väntar han ännu fler besökare då det är rätta påskhelgen för de ukrainska flyktingarna, vilka i närområdet lär vara flera hundra. Kanske behöver han låna en större (luthersk) kyrka, anförtrodde han Bosse.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0