Mer om kyrkovalet

I morse låg kyrkovalsfolder från Centerpartiet i brevlådan med bilder av alla kandidater i Luleå Domkyrkoförsamling. Intressant se Margareta Pohjanen eftersom hennes man, Lars Pohjanen - som i årtionden varit Centerns förstanamn i Luleå Domkyrko - gått över till Posk.
 
Presentation av varje kandidat med utbildning, yrkeserfarenhet, "erfarenhet av kyrkan" - formuleringarna i flera fall så lika att man anar en frågemall i bakgrunden - och övrig föreningserfarenhet.
 
Att det i de kyrkopolitiska sammanhangen finns människor med erfarenheter som kyrkan kan dra nytta av, t ex vad gäller fastighetsansvar, det har jag aldrig ifrågasatt. Förr fanns ju en tydlig uppdelning i kyrkan med vad som kallades dubbla ansvarslinjen. De förtroendevalda ("politikerna") hade huvudansvar för det "världsliga" (i praktiken mest fastighetsfrågor) -  och var väl medvetna om gränserna för sitt mandat. Det "andliga" vara prästernas ansvar, fr a gudstjänsternas antal och utformning.
 
I någon mån finns den uppdelningen kvar men gräserna har flyttats (bl a pga beslut i kyrkomötet, vilka jag här inte kan redogöra för) och på många platser börjar de förtroendevalda lägga sig i det som tidigare varit prästämbetets självklara ansvar. T ex när kyrkoråd vill fatta beslut att det ska vara alkoholfritt vin i nattvarden. 
 
Vilken "erfarenhet av kyrkan" har då Centerns Lulekandidater?
1."Kyrkvärd, ledamot i kyrkofullmäktige och kyrkoråd."
2. "Kyrkvärd, ledamot i kyrkofullmäktige."
3. "Ringa erfarenhet av kyrkan."
4. "Arbetat med Domkyrkan som besöksmål, engagemang i kyrkans sociala arbete."
5. "Begränsad erfarenhet av kyrkan hemmavid, mer av 'Svenska kyrkan i utlandet' där sådana finns."
6. "Var vid barnaår mycket aktiv i kyrkan, men mera sparsamt nu i vuxen ålder."
7. "F d ledamot i kyrkofullmäktige."
8. "Begränsad erfarenhet av kyrkan i övrigt."
9. "Begränsad erfarenhet av kyrkan i övrigt
 
Vad ska man säga? "Intressant"???
 
Frågan i förlängningen - nu när även Kyrkomötet, som fattar många avgörande beslut om kyrkans liv och "innersida", i praktiken blivit en partipolitisk kongress - är hur man ur kretsar som dessa* med "ringa," eller "begränsad" erfarenhet av kyrkan ska kunna vaska fram kandidater som i vid mening har den kompetens - dvs erfarenhetsbaserad kunskap från verkligt gudstjänst- och kyrkoliv - vilken är en absolut förutsättning för att kunna fatta beslut om kyrkans böcker, psalmboken, handboken (gudstjänstordningarna) och Evangelieboken (vilka bibeltexter som ska läsas). 
 
Det behövs verkligen (!) ett Verkligt alternativ i kyrkovalet. Tur att det finns.
Frimodig kyrka
 

 
* min undran gäller givetvis inte bara centerpartiets kandidater, utan lika mycket andra partiers.

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Lokalt är det bara fyra nomineringsgrupper här. Två av dem möttes i går för utfrågning och diskussion, borgerlig alternativ och sossarna. Nästa veckan är det centern och frimodig kyrka, kom redan i går i samspråk med de sistnämnda. Ska förstås lyssna nästa tisdag också.

2021-09-08 @ 08:45:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0