Femtonde söndagen efter Trefaldighet

Stor högtid!
var det i Hertsökyrkan idag. Högmässa med dop av barn.
Johan celebrerade (=ledde mässsn) och jag koncelebrerade (= stod bredvid och läste svagt med i epiklesen (bönen om Anden) och intiftelseorden. 
 
Enligt plan skulle det varit Bosse men han var förhindrad så Johan fick rycka in. Men jag predikade och döpte  som vi tidigare bestämt.
 
Och när jag ändå skulle förbereda en predikan så undrade Johan om jag inte kunde predika på morgonmässan kl 9 också så slapp han förbereda en predikan. Sagt och gjort. Då blev det koncelebration och predikan × 2, men bara ett dop givetvis.
 
Dopfamiljen har jag känt i många år. Jag vigde dem och i flera år har dom varit med i gudstjänstförsamlingen. Och nu fick dom bära fram sitt barn till Herren.
 
Jag tror att många i församlingen också gladdes över att få uppleva ett dop. Eftersom de flesta barndop numera sker i kretsen av familj, släkt och vänner så får ju många ytterst sällan vara med om dop.
 
Inte så stort deltagande på morgonmässan men nästan upplevelsen av fullsatt i högmässan. Men då fick många sitta i sidorummet också. Dopfamiljen bjöd hela församlingen på dopkaffet och dessutom var nomineringsgruppen Centerpartiet där och bjöd på kaffe i lilla samlingssalen och informerade inför valet. Så den som ville kunde dricka kaffe och fika två gånger!
 
 Jag lyssnade en stund på Centerns information, så gjorde också Johan. Och han var även flitig på att berätta för "politikerna" om vad som händer i domkyrkoförssmlingen. Roligt om dom som eventuellt ska bestämma har någon aning om vad dom ska bestämma om. Man funderar över hur länge människor som kommer in i kyrkan politikervägen ska finns det meningsfullt för partiet att mest vara med och besluta om neddragningar - stängning av kyrkor och avskedande av personal - vilket kommer bli en framtida nödvändighet pga kyrkans försämrade ekonomi vilken beror på det minskade medlemstalet vilket i sin tur till stor del inte beror på att människor väljer gå ur kyrkan utan på generationsväxlingen dvs gamla som dör är oftast medlemmar men unga blir det inte i lika stor utsträckning, dvs de blir inte döpta.
 
Idag hörde man dock i förbönen att det nästan var jämt mellan döda och döpta. Kanske beror det på att många nu kommer till dop som avvaktat under pandemitiden. Ofta under senare år (innan restriktionerna) har jag upplevt att i många söndagars pålysningar har antalet dop varit nästan -10 jämfört med antalet dödsfall. Minns jag rätt skulle det ge minskat medlemstal på ca 500 per år utan att en enda person aktivt begär utträde. 
 
Nu är det kyrkoval om en vecka. Det är snudd på en kristen plikt att rösta på Frimodig kyrka.
Trackback
RSS 2.0