En andlig resa

är underrubriken på en bok jag fått låna av god vän och läst i helgen
 
Syster Sofie O.P: Stairway to heaven. (Artos 2013).
 
Författaren hamnade till slut som nunna i dominikankloster i Rögle efter en minst sagt vindlande vandring vilken hon i boken beskriver.
 
Uppvuxen i Stockholm. Efter gymnasiet bor hon med ett halvdussin kompisar i ett kollektiv - slutet av 70-talet! - i en villa som de får hyra. Det blev inte så lätt som de tänkt att ha allt gemensamt - mot slutet av året hade det i praktiken blivit så att var ock en hade sin egen plats i kylskåpet.
 
Efter kollektivåret ger hon sig ut på en resa i världen för att söka sanningen och meningen med livet. Precis som för många ungdomar i samma generation för det både till kibbutz i Israel och till Indien och Nepal. Trots både ashram, yoga och hasch lyckad hon inte finna det hon på djupet söker. 
 
Efter en tid tillbaka i Sverige blir det resa på nytt. Denna gång till Australien för att träffa en av dem hon tidigare lärt känna i Israel. Han var kristen och redan vid deras avsked på kibbutzen hade han sagt att om du någon gång kommer i svårigheter så kom ihåg namnet Jesus.
 
Att söka livets mening i den kristna tron var dock inte aktuellt - till att börja med. Därför resan till Indien. Kristendom förknippade hon bara med stela dogmer och döda institutioner.
 
Under sina resor gör hon dock då och då erfarenheter av att möta någonting större i tillvaron, eller Någon, som hon skriver. Vad/vem är det? Senare kommer hon att se det som Guds försök göra sig påmind.
 
Till slut köper hon ett pocket-nya Testamente och börjar läsa. Hon lär också känna en ung man från Amerika  som hon kommer att ha givande brevkontakt med under lång tid.
 
Vi lämnar detaljerna - lite spänning ska du ha kvar - men till slut blir det en personlig brottning som slutar med att hon måste böja sig inför Gud.
 
Hennes brevvän uppmanar henne sedan att söka en kristen församling att finna gemenskap i. På olika vägar blir det den katolska kyrkan och en ny brottning uppstår efter en tid: äktenskap eller kloster. Också det intressant att följa.
 
En bok om hur Gud kan kalla en människa med start i nästan ingenting. Och hur Gud är mäktig använda allt, också livets misstag, för att dra den kallade in i sin plan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0