Folkhemseremiten

heter en bok jag läst. Författare Hans Lundin, som tillhör den ortodoxa kyrkan under Antiokias patriarkat. Framställd  av Vulcan.se, vilket väl betyder att det är utgivning som en privatperson kan göra med hjälp av resurser som ställs till förfogande. Utgiven 2020.
 
Handlar om en person med det passande namnet Folke, nybliven änkeman. Sörjer sin framlidna hustru som uppenbarligen varit ett viktigt stöd i livet.
 
I många år (-tionden) har han sjungit i Broderskapskören och då många gånger fått framträda även i kyrkor. Dessa otaliga kyrkobesök har tänt något inom honom. Och när handlingen börjar är han på resa till det ortodoxa klostret i Nya Valamo. Varför han valt resa dit uppfattade jag inte riktigt men troligen uttryck för något slags sökande och en vilja göra något vettigt istället för att bara gräva ner sig i sin sorg.
 
Under sin vistelse i klostret lär han känna en österbottnisk kvinna vid namn Makrina* och med henne har han dagliga samtal genom vilka han sakta får mer insikt i ortodox spiritualitet. Intressant, även om ett och annat kan upplevas lite främmande för en västerländsk (katolsk/lutherskt) präglad kristen.** Men att det finns levande andliga djup i ortodox tradition och äkta nådegåvor i funktion kan inte betvivlas.
 
Inför hemfärden får han en bestämd uppmaning av Makrina, att söka försoning med en av sångarkamraterna i kören, till vilken han alltid haft ett horn i sidan. Och det var väl ömsesidigt.
 
Och nu börjar en andra intressant del i berättelsen. Han söker upp sin antagonist och försöker upprätta en relation. Någon gång blir han helt avvisad, en annan gång verkar dom mötas i visst samförstånd. Men det riktigt intressanta är Folkes brottning med varför han vill söka försoning. Är det för kamratens skull (vilket skulle kunna vara tecken på kärlek) eller för sin egen skull vilket då i grunden är egoism hur gott det än ser ut på utsidan.  
 
Tänkvärt även det.
 

 
* Alltså samma namn som äldre systern till två av de kappadokiska fäderna Basilios den store och Gregorios av Nyss vilka levde för 1700 år sedan. Samtalen mellan bokens Folke och den moderna Makrina är ett försök av författaren att på modernt begripligt sätt återge det samtal som den heliga Makrina hade med sin yngre bror Gregorios.
 
** viss tendens till apokatastasislära

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0