Natthimmelsstudium

har yngre sonen och jag ägnat oss. Redan i lördags kväll på vägen hem från Töre stannade vi på en parkeringsplats på lilla vägen mellan Rutvik och Gammelstad. Ska man numera överhuvudtaget se  några stjärnor måste man ju en bit utanför stan.
 
Vi beslöt samma kväll att någon gång åka längre från stan för att få ännu bättre sikt. På måndag kväll blev det av. Vi for till ett det ställe bortåt Persön, vilket jag letade rätt på då jag köpt teleskopet, där man kan svänga av mot en grustäkt och efter någon km (?) komma ut på en rätt öppen yta.
 
Nog ser man även där att det ljusnar lite i horisonten av ljus från stan men det duger. Vi hade inte teleskopet med utan bara en handkikare* med stativ. Men oj så många fler stjärnor man ser bara på så enkelt sätt..
 
Vi fick också se ett oerhört fint och vackert norrsken. Imponerande, även om ljuset en stund stör stjärnskådandet.
 

* rättstavningsprogrammet förstod tydligen inte vad en handkikare är och skrev tandläkare, vilket tre läsare påpekat (rättat lite senare)

Kommentarer
Postat av: Den gamle kamraten

Varför tog du bort den entusiastiska läsekretsens säkert kvicka kommentarer. Liksom jag på min blogg inte blir bortskämd med läsarreaktioner bör du vårda de du får.

Svar: Ja, varför?
Torbjörn Lindahl

2021-11-11 @ 11:31:12
Postat av: Thorsten Schütte

Varje år när Orions prakt syns igen tänds mitt fåfänga hopp att Betelgeuse blir en supernova lagom till Jul. ;-)

Svar: Hoppas kan man ju alltid. Skulle vara en händelse att minnas.
Torbjörn Lindahl

2021-11-11 @ 17:31:10
Postat av: Thorsten Schütte

En idealisk kandidat för en spektakulär, men ofarlig, supernova. Nära himmelsekvatorn så den kan ses nästan överallt på jorden. Och rotationsaxeln som ger riktningen för den farliga gammastrålningen pekar inte mot jorden.

2021-11-12 @ 10:49:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0