Hbtq och bibeln

- svärdet genom svensk kristenhet.
En bok av Anders Gerdmar* som jag just avslutat. Bara 130 sidor och inte tungläst.
 
Underrubriken antyder väl hur författaren ser på det som nu sker i svensk kristenhet där samfund efter samfund utmanas av den nya och i samhället och offentligheten allt mer utmanande HBTQ-agendan i synen på fr a äktenskap men även på kön och sexualitet generellt.
 
För författaren råder det ingen tvekan om bibelns syn i dessa frågor. Snarast är frågan för kristenheten om vi ska låta bibelns entydiga syn vara vägledande för personligt liv och församlingsagerande.
 
Klart och yydligt: det är Guds vilja att människor lever i äktenskap - mellan man och kvinna. Alternativet är celibat. Någon annan möjlighet står inte öppen för den som vill leva i enlighet med Guds ord. Författaren ställer alltså inte heterosexuell praktik i motsatsställning till homosexuell, utan sex inom - det heterosexuella monogama - äktenskapet mot all annan sexuell praktik: sambo, lösa förbindelser, föräktenskaplig sex, homosex mm.
 
Att man skulle kunna kalla en relation mellan personer av samma kön** för äktenskap är helt orimlig. Med noggrannhet går författaren igenom aktuella bibelställen och visar tydligt att på alla ställen i Bibeln där sexuella handlingar mellan personer av samma kön omtalas så är bibelns tydliga vägledning avvisande. OBS! Att det alltid handlar om människors handlingar. Någon diskussion om sexuell läggning förs inte i Bibeln.
 
Klart och tydligt och övertygande gör författaren upp med de försök som gjorts att förklara bort dessa bibelställen. Författarens slutsats blir att det är ärligare om en liberal kristen säger "jo, jag inser vad Bibeln säger men jag vill inte bry mig om det", än att försöka få Bibeln att säga något annat än den faktiskt säger.***
 
I huvudsak verkar författaren vända sig till  den frikyrklighet där frågorna fortfarande övervägs. Svenska kyrkan tycks han redan gett upp med.
 
Mycket mer skulle kunna sägas men något ska ju kära läsarna ha kvar att läsa själva. Boken är inte dyr (googla).
 
Ett ord i rätt tid.
 

 
* Anders Gerdmar lärde jag känna redan som KGF:are då vi mer lågkyrkligt väckelsepräglade Lule-stiftare kunde känna stor samhörighet med de bekännelsetrogna högkyrkliga växjö-stiftarna. Anders var från Vetlanda.
Han blev  sedan präst men lämnade det och hör numera hemma i Livets ord-sammanhang. Är teol dr och bibelforskare.
 
** notera att jag inte skriver "äktenskap för homosexuella". Äktenskapets icke-möjlighet handlar om personer av samma kön, inte om sexuell läggning
 
*** intressant är att Gerdmar (s 82-84) även hänvisar till GLBTQ Encyklopedia, ett HBTQ- profilerat uppslagsverk: "De dåliga nyheterna  från den kristna Bibeln är att den fördömer samkönat begär och samkönade handlingar utan begränsning vad gäller ålder, genus, status, medgivande eller tillhörighet till etnisk gemenskap".
 
Gerdmar fortsätter:
"...för mitt argument är det intressant att även sådana som har intresse av att minimera dessa utsagor kan erkänna att Paulus fördömer homoerotiska handlingar".

Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Vore intressant att höra hur Anders Gerdmar och ni i Missionsprovinsens prästkollegium ser på vigsel mellan en man och en kvinna (juridiskt sett) där båda kan föda barn? Eller på en vigsel mellan två män (juridiskt sett) där den ena vill föda parets biologiska barn. Har ännu inte sett någon "bekännelsetrogen" adressera just den (med åren allt aktuellare) pastorala problematiken. Nästan så att t o m jag skulle vilja fråga: Vad säger påven?

Svar: Återkom när du har svar från påven😉😆
Torbjörn Lindahl

2021-11-17 @ 13:48:36
URL: http://efsidag.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0