Bortgjord × 2 + tack till mormonerna

Vad handlar nu detta om, frågar kanske någon. Jo följande.
 
1. I flera år har jag haft en typ av ytterst litet campingkök. Typ spritkök som man bär med i fjällen. Eller ännu hellre nödsituationskök. Det saknar nämligen behållare för T-sprit. I stället finns i nedre delen en betydligt större behållare där man kan lägga små trästickor, kottar och annat brännbart. Avsett alltså för riktig nödsituation där man inte har annat att elda med än det naturen ger.
 
Tingesten har trots många år i mitt förråd aldrig sats på prov. Men nu skulle det ske. Yngre sonen o jag packade ner nödköket och en - som vi tänkte tillräckligt stor påse trästickor - tändstickor, vatten, Nescafe. Och tänkte att vi på Mjölkuddsbergets topp skulle kunna fixa oss en kopp kaffe med kaffeost.
 
Enda smolket i glädjebägaren var avsaknaden av lämpligt kokkärl. Ska jag behövs gå till förrådet och uppsöka fjällutrustningen och låna från mitt gamla Trangia spritkök? Bort det! Äkta nödsituation ska det ju vara. Alltså tog vi en gammal konservburk som bara sorterats men ännu inte förpassats till sophuset. 
 
Väl uppe på berget inleddes experimentet. Men då insåg vi efter en stund att det inte fungerade. Burken var av den smala varmkorvsburkstypen. Och då kunde den inte placeras på de därför avsedda hållarna utan fick ställas direkt i överdelens botten. Perfekt tänkte vi, då kommer den ju precis över elden. Och det hela började bra, men elden slocknade ideligen. För fuktig ved? ?? Vi har ju förvarat den inomhus sedan sonen gjorde några täljarbeten. Annan förklaring måste kanske sökas. Och när vi redan gett upp och packat ihop allt utan att ha fått kaffe, kom vi sannolikt på förklaringen till misslyckandet. Den oortodoxa placeringen av det provisoriska kokkärlet ströp sannolikt lufttillförseln.
 
Man lär så länge man lever tänkte vi när vi satt i köket och smakade på den kaffeost vi tänkt njuta av på berget.
 
Inför nästa test - som ska utföras på altanen utan onödig vandring - ska lämpligare kokkärl införskaffas. 
 
Man vill ju vara en riktig prepper!
 
2. Andra bortgörningen och tacket till mormonerna
 
 Jag behövde handla några saker. Min normala storhsndlingsdag är annars tisdagar då man får 5% pensionärsrabatt på Kvantum. Men nu hade några saker råkat ta slut en kväll för tidigt och då jag ville försäkra mig om att sonen kan inmundiga ordentlig frukost innan jobbet så blev det Kvantum. Jag som f d strokepatient behöver hålla igång ska ju heller aldrig avstå en extra promenad, om än kort.
 
Men då jag bara skulle köpa någon liter mjölk och fil och något diverse så tänkte jag att jag inte behöver en riktig äffarskasse utan nöjde mig ta med en mindre dylik jag någon gång fått på någon affär. Osäkert vilken.
 
Och allt gick bra till jag kommit ca 1/3 av hemvägen och just passerat  järnvägen. Då visade det sig att medhavd mindre papperspåse måste kommit från hobbyaffär el dyl och var beräknad för avsevärt mindre laster, inte höll för tre enlitersförpackningar och mjukt och hårt bröd, så plötsligt låg allt på marken.
 
Försöken lasta varorna i famnen utan att riskera tappa något visade sig alltför riskabelt. Jag skulle bära mina gåstavar också. Idén förvandla jacka eller tröja till en säck kom jag på först när jag nått hemmet. Men innan jag kommit dit hände följande.
 
Första tanken: ring sonen och be Honom möta upp med en kasse hemifrån. Men eftersom klockan redan var närmare kvart i tio ville jag inte riskera driva honom ur sängen om han redan intagit ryggläge. Lämna varorna vid vägkanten och själv gå och hämta sagda kasse? Vem skulle då hinna stjäla det jag inköpt för mina surt förvärvade slantar?
 
Men då jag stod vid infarten till mormonkyrkans parkering såg jag plötsligt här finns ju en soptunna. En grön för brännbart. inte en brun för kompost. Snabb okulärbesiktning visade att i botten på detsamma sopkärlet stod tre hårt åtknutna soppåsar. Alltså kunde jag försiktigt lägga min trasiga påse med mina varor ovanpå och låta dem vila där undet stängt lock medan jag återvände till Kvantum och införskaffade riktig kasse.
 
Tack till mormonerna* således för tio minuters lån av soptunna. Jo, jag lämnade min trasiga kasse där också. Tack även för det.
 

* jo, jag vet mormoner är inte det korrekta namnet på Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga. Men hur benämner man  medlemmarna?
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Angående mormoner rekommenderar jag Tara Westovers bok: Allt jag har lärt mig

Svar: Boken verkade gripande. Beställde den på stuts.
Torbjörn Lindahl

2021-11-16 @ 08:50:13
Postat av: Andreas

"Sista dagars heliga" blir det väl? "Latter Day Saints". Även om det bär en emot. Jag menar, om en ska kalla dem vad de själva vill kalla sej. Annars får det bli "mormoner".

2021-11-17 @ 13:43:47
URL: http://efsidag.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0