Äntligen färdigläst

Boken jag köpte för flera veckor sedan och som är så lättläst att jag borde läst ut den på en dag men försummat läsa då jag ägnat det mesta av min tid åt att packa upp flyttkartonger, farit med grejer till återvinningen, byggt ihop IKEAS Billyhyllor och slutligen skrivbord med hurts.
 
Men nu i dessa yttersta av dagar tog jag mig tid en dag och läste den färdigt:
Jesper Bengtsson: Reformismens väg. Om social-demokratin och kyrkan.
 
Bengtsson beskriver utvecklingen i svenska kyrkan under ett drygt sekel, sett med - stolta! - socialdemokratiska glasögon. Under den period han överblickar har svenska kyrkan enligt honom förvandlats från en konservativ, prästdominerad överhetskyrka till en modern kyrka präglad av de idéer som bär det moderna samhället: demokrati (mer inflytande för politiker och mindre för präster och biskopar), jämställdhet (kvinnor som präster), samhällsengagemang (klimatet) och allas lika värde (äktenskap även för personer av samma kön). Och för denna utveckling, som skett målmedvetet, men smygande stegvis under lång tid (för att inte väcka för stora motreaktioner) tackar han framför allt socialdemokratin.
 
Vad ska man säga om denna beskrivning och hyllning?Jag ska inte fastna detaljer annat än att påpeka att några små fel (sakliga eller språkliga ) ger viss fingervisning om författarens brist på inomkyrklig erfarenhet; nej, istället ska jag deklarera högt och tydligt att de förändringar inom och med svenska kyrkan som Bengtsson prisar och jublar över i allt väsentligt* är just de beslut, handlingar och skeenden som jag alltid ogillat, ifrågasatt, argumenterat mot och - när jag haft möjlighet - bekämpat.
 

 
* i allt väsentligt är ett formellt uttryck som används om man vill gardera sig för möjligheten att det kan finnas  någon detalj där man har annan uppfattning.
 

Kommentarer
Postat av: Den gamle kamraten

Jag har inte läst den boken och planerar inte heller att göra det. I ”storpolitik” drar jag åt vänster och den socialdemokratiska självrättfärdigheten vad gäller de förändringar som beskrivs har jag fått ta del av andra vägar och det står mig en bit upp i halsen - utan tvekan.
Dessa kväljningar förstärks dock betydligt av en annan egendomlig företeelse inom den så kallade ”kyrkopolitiken”: De allmänborgerligas totala brist på självkritik när de ”analyserar” de förändringar de kritiserar. Kyrkomöten och systemen har sett olika ut och att S ensamt prisar sig eller klandras blir löjligt. Hur röstade Högern/Moderaterna/Borgerligt Alternativ, Kristdemokrater, Folkpartister/Liberaler och Bondeförbundet/Centern i de frågor du refererar? Alltså demokrati, jämställdhet, samhällsengagemang och allas lika värde? Hur räcktes deras händer upp? Eller trycktes det på knappar?
När en positiv sosse skriver en självupptagen bok vill denne naturligtvis inte säga att reformerna inte gått att genomföra utan att borgerliga i allt väsentligt varit med på noterna och när de som i allmänhet sympatiserar borgerligt vill kritisera blundar man för vad ”ens egna” gjort och inte gjort under den långa tidsperiod det handlar om. Spykänsla uppkommer!

Svar: På senare år har väl de borgerliga "i allt väsentligt" anslutit dig till sossarna i de frågor jag nämnde (eller redan haft samma åsikt), men så har det inte alltid varit. Ett exempel kan ju vara riksdagens omröstning om påartner skapslagen för några årtionden sedan. Då röstade alla alla S och V ja, L och C splittrade Kd och M nej - utom två. Och dedss var de blivande partiledarna Fredrik Reinfeldt och Ulf Kristersson. - Ksnske en markering om vart vinden blåste, kommenterar författaren.

Jag är väl medveten om din vilja försöka få borgerligheten att framstå som "lika goda kålsupare" som S, men jag betvivlar att man skulle kunna skriva en liknande bok om de senaste seklets kyrkohistoria och ha ett av de borgerliga partierna i fokus och få den kyrkliga utvecklingen att framstå som till stora delar ett resultat av just det partiets agerande.
Torbjörn Lindahl

2021-03-14 @ 08:24:57
Postat av: kamraten igen

Jag har inte likt andra intresse av att kora EN syndabockskraft och bakom den aktionen skymma sitt medlöperi. Undrar bara helt stilla om S som aldrig haft majoritet i Kyrkomötet kunnat driva igenom det de gillar och du ogillar utan stöd av ett eller flera andra partier.

Svar: Vem för in begreppet "syndabock" i diskussionen? Inte jag. I mitt ursprungliga inlägg konstaterade jag bara att just de förändringar i och med kyrkan, för vilka Bengtsson prisar socialdemokratin är "väsentligen" just de skeenden jag ogillat. Konstaterade bara det. Om du använder mitt kommentarfält för att argumentera mot andra (för mig okända) personer blir det väl snudd på kapande av blogg. Något du själv brukar ogilla.
Torbjörn Lindahl

2021-03-14 @ 19:28:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0